Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ ζήτησαν χρόνο για τις διαπραγματεύσεις – «Θα περιμένω δύο ή τρεις ημέρες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Αποκαλύψεις για επικείμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε χτύπημα σήμερα, Τρίτη, πριν τελικά αναβάλει την επιχείρηση έπειτα από παρεμβάσεις ηγετών χωρών του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησαν να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τεχεράνη.
Axios: «Δώστε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις»
Όπως μετέδωσε το Axios, ο Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες των τριών χωρών περίπου 24 ώρες πριν από τη δημόσια τοποθέτησή του.
Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι το μήνυμα από Ντόχα, Άμπου Ντάμπι και Ριάντ ήταν κοινό: πως μια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και να πλήξει κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, ο Τραμπ μετέφερε σε συμμάχους του ότι οι Άραβες ηγέτες εξέφρασαν φόβους για ιρανικά αντίποινα σε πετρελαϊκές και ενεργειακές υποδομές.
«Ετοιμαζόμασταν για πολύ μεγάλη επίθεση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η επίθεση είχε ήδη σχεδιαστεί, σημειώνοντας πως αποφάσισε να την «παγώσει» προσωρινά.
«Ετοιμαζόμασταν να κάνουμε μια πολύ μεγάλη επίθεση αύριο. Την ανέβαλα για λίγο – ελπίζω ίσως για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενημέρωσε εκ των προτέρων το Ισραήλ για την απόφασή του, ενώ επανέλαβε πως η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ παραμένει η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Η Τεχεράνη απαντά με αιχμές
Η αντίδραση της Τεχεράνης ήρθε μέσω του Μοχσέν Ρεζαΐ, ο οποίος ειρωνεύτηκε δημόσια τον Τραμπ για την απόφαση αναβολής της επίθεσης.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρεζαΐ ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «θέτει προθεσμία για στρατιωτική επίθεση και μετά την ακυρώνει μόνος του», προσθέτοντας ότι «η σιδηρά γροθιά των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων θα τους αναγκάσει να υποχωρήσουν».

