Σε κρίσιμη και εύθραυστη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πηγές από χώρες που συμμετέχουν στη διαμεσολάβηση.
Οι συνομιλίες εμφανίζουν σαφή σημάδια δυσκολίας, με τα βασικά «αγκάθια» να εντοπίζονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων προς την Τεχεράνη.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δημόσιες τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και Αμερικανών αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες μια συμφωνία βρισκόταν κοντά, με τον Αμερικανό πρόεδρο στη συνέχεια να σκληραίνει τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία αν δεν είναι «η σωστή».
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία με το Ιράν είτε θα είναι μια σπουδαία και ουσιαστική συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», κατηγορώντας παράλληλα επικριτές από το πολιτικό σκηνικό των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Αβέβαιο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται ένα μνημόνιο κατανόησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επαναλειτουργία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι θα ανοίξει ο δρόμος για δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ η άρση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα καταγραφεί.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ σημείωσε ότι η διαδικασία παραμένει ρευστή και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πυρηνικό πρόγραμμα και βασικές διαφωνίες
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν σαφέστερες και πιο δεσμευτικές εγγυήσεις από την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ από την πλευρά του Ιράν οι διαπραγματευτές ζητούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την άρση κυρώσεων και το πάγωμα ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.
Μεσολαβητές αναφέρουν ότι οι διαφορές παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ζητήματα εμπιστοσύνης και εφαρμογής πιθανής συμφωνίας.
Στο μεταξύ, κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι —ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ-Μπαγέρ Γκαλιμπάφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί— ταξίδεψαν στο Κατάρ, επιχειρώντας να προωθήσουν τη διαδικασία και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες.
Σημαντική διάσταση στο παρασκήνιο αποτελεί η εμπλοκή της Κίνας, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αραβικό μέσο Al-Hadath, το Ιράν εμφανίζεται έτοιμο να μεταφέρει εμπλουτισμένο ουράνιο στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση να καταλήξει στην Κίνα, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις από το Πεκίνο.
Παράλληλα, κινεζικά κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ, ενώ σύμφωνα με το Xinhua, ο Σαρίφ είχε προηγουμένως συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.
Στο εσωτερικό της χώρας, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ, έστειλε μήνυμα μη υποχώρησης, δηλώνοντας ότι: «δεν θα υπάρξει υποχώρηση».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενότητα και συνοχή στο εσωτερικό της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι, όπως είπε, «οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές να απογοητευτούν επίσης και σε αυτό το μέτωπο».
Κλείνοντας, επισήμανε ότι η αποφυγή διχαστικών λόγων και πράξεων είναι κρίσιμη για την επίτευξη της «τελικής νίκης».

