Η πρώην υπουργός αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούμενη την ανάγκη για «προοδευτική υπέρβαση» και στηρίζοντας την πρωτοβουλία Τσίπρα για νέο πολιτικό φορέα
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσω εκτενούς δήλωσής της, στην οποία κάνει λόγο για «καθαρές λύσεις» και την ανάγκη «γενναίων υπερβάσεων» στον προοδευτικό χώρο.
Η ίδια, αν και δεν είχε εκλεγεί βουλευτής, υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα δημιουργεί, όπως αναφέρει, «διέξοδο και ελπίδα» για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά. Παράλληλα σημειώνει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί την ύπαρξη ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.
Στη δήλωσή της αναφέρεται επίσης στις πολιτικές εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο, τονίζοντας την ανάγκη για σύγκλιση δυνάμεων και μια νέα προοπτική διακυβέρνησης. Όπως υπογραμμίζει, η σημερινή συγκυρία απαιτεί «συστράτευση για έναν ισχυρό προοδευτικό – αριστερό πόλο» που θα εκφράσει ένα ευρύτερο κοινωνικό ρεύμα αλλαγής.
Κλείνοντας, επισημαίνει ότι η απόφασή της αποτελεί επιλογή συνέπειας απέναντι στις θέσεις που εκφράζει το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως «τώρα είναι η ώρα για καθαρές λύσεις και γενναίες υπερβάσεις».

