Αναμένοντας σήμερα τον διορισμό προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνει δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διαδικασία εκλογών και την εκλογή νέων διοικητικών οργάνων.
Ο ΠΙΣ, ως ο μεγαλύτερος φορέας που εκπροσωπεί τον ιατρικό κλάδο στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Η νομοθεσία που προώθησε ο υπουργός επιτρέπει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές. Υπολογίζεται ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση με τα ονόματα των νέων μελών της επιτροπής.
Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει την ανάγκη να σχηματιστεί «νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο», προσθέτοντας ότι η παρέμβασή του αποσκοπεί αποκλειστικά στη διασφάλιση της νομιμότητας και στην αποφυγή των συνεχών δικαστικών προσφυγών που ταλαιπωρούν τον Σύλλογο.
Έντονες αντιδράσεις
Παράλληλα, οι αντιδράσεις είναι έντονες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα αποτελείται από τους γιατρούς που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίες εκλέγουν και τους εκλέκτορες για τον ΠΙΣ. Το προεδρείο του Συλλόγου, ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό του, κάνοντας λόγο για εσωτερική αναταραχή και διεθνή αποδοκιμασία από τις ενέργειες του υπουργείου.
«Η απόφαση του Υπουργού Υγείας να διορίσει διοίκηση στον ΠΙΣ προκαλεί ανησυχίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την έντονη αντίθεση των Ιατρικών Συλλόγων και των νομικών φορέων, καθώς και την αντίθεση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, οι αντιδράσεις φτάνουν και στους ευρωπαϊκούς ιατρικούς οργανισμούς», δηλώνει το Προεδρείο του ΠΙΣ.
Οι διαχρονικές περιπέτειες του ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει βρεθεί πολλές φορές σε περιπέτειες λόγω εσωτερικών διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ακύρωσης εκλογών συνέβη στις 26 Απριλίου, όταν η απόφαση του υπουργού Υγείας οδήγησε στην αναβολή των εκλογών, καθώς το Υπουργείο δεν επικύρωσε τα αποτελέσματα, θεωρώντας ότι αποκλείστηκαν παράνομα Ιατρικοί Σύλλογοι και υποψήφιοι.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει πως 18 Ιατρικοί Σύλλογοι δεν έπρεπε να συμμετάσχουν στις εκλογές λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, η τότε διοίκηση είχε αποκλείσει και άλλους 12 συλλόγους, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο να ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΠΙΣ δεν είναι ξένος σε τέτοιες αντιπαραθέσεις. Το 2019, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε αρνηθεί να επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, επικαλούμενος την έλλειψη αποστολής των απαιτούμενων εγγράφων. Αντίστοιχες ενέργειες είχαν διαδραματιστεί και το 2009, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε παύσει την τότε διοίκηση και είχε διορίσει προσωρινή επιτροπή, λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΔΣ. Ωστόσο, το ΣτΕ είχε κρίνει την παρέμβαση αυτή ως παράνομη, αναγνωρίζοντας το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ.

