Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επιμένει ότι οι εξηγήσεις του προέδρου της FIFA δεν αρκούν και κρατά ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχής από διοργανώσεις
Η κόντρα ανάμεσα στην UEFA και τη FIFA όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά παίρνει νέες διαστάσεις, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Παρά την υποχώρηση του Τζιάνι Ινφαντίνο και την απόσυρση του σχεδίου για την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων μεγάλων διοργανώσεων της FIFA σε ιδιώτες, η UEFA ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα δεν θεωρείται λήξαν.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, οι όροι που είχε θέσει προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση με την παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχουν εκπληρωθεί.
«Δεν αλλάζει τίποτα» λέει η UEFA για την απολογία Ινφαντίνο
Η UEFA υποστηρίζει ότι η απόσυρση της πρότασης δεν είναι αρκετή και ζητά σαφείς εγγυήσεις ότι παρόμοιες κινήσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
«Οι Ομοσπονδίες της UEFA ήταν απολύτως ξεκάθαρες σχετικά με τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη μη συμμετοχή στις διοργανώσεις της FIFA. Πρώτον, οι προτάσεις για πώληση των μεγάλων διοργανώσεων έπρεπε να αποσυρθούν και δεύτερον, έπρεπε να δοθούν εγγυήσεις ότι τέτοιες προσπάθειες αλλοίωσης του παιχνιδιού δεν θα επιχειρηθούν ποτέ ξανά. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η UEFA.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει ήδη εκφράσει την απώλεια εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του Τζιάνι Ινφαντίνο, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της FIFA Forward Enterprise ως μια «πρόχειρη, παρασκηνιακή και αδιαφανή συμφωνία».
Παράλληλα, απάντησε και στις δηλώσεις υποστήριξης που δέχθηκε ο πρόεδρος της FIFA από στελέχη της παγκόσμιας ομοσπονδίας. «Η ανακοίνωση ότι ορισμένοι άνθρωποι που εργάζονται για τον πρόεδρο της FIFA –και των οποίων οι καριέρες εξαρτώνται από την εύνοιά του– συμφωνούν μαζί του δεν αλλάζει τίποτα», σημείωσε η UEFA.
«Συγγνώμες αλλά και απειλές»
Στην υπόθεση παρενέβη και ο Μαρκ Πιέθ, καθηγητής, δικηγόρος κατά της διαφθοράς και πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διακυβέρνησης της FIFA.
Μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για μια περίεργη κατάσταση, όπου συνυπάρχουν οι προσπάθειες συμφιλίωσης αλλά και μηνύματα πίεσης προς όσους ασκούν κριτική.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι συγγνώμες αναμεμειγμένες με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις, όλοι να συγχαίρουν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα στοιχείο απειλών. Συμπαθούν ο ένας τον άλλον, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να σωπάσουν. Ήταν ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς τους εξωτερικούς παράγοντες: Τα Μέσα ενημέρωσης και τους επικριτές γενικότερα», τόνισε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι, παρότι η FIFA εμφανίζεται σήμερα να διαθέτει καλύτερο πλαίσιο κανονισμών, στην πράξη έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου που η ίδια δημιούργησε.
«Στα χαρτιά, φαίνεται αρκετά καλό, όμως αυτό που κάνουν, είναι να υπονομεύουν αυτή τη μορφή· έδιωξαν ανεξάρτητα πρόσωπα που ήταν πραγματικά ισχυρά, όπως την Επιτροπή Δεοντολογίας που είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση του Σεπ Μπλάτερ. Η FIFA απαλλάχθηκε από αυτούς επειδή τους φοβόταν και τους αντικατέστησε με ανθρώπους που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει φίλους ή άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά», ανέφερε.
Η Σαουδική Αραβία και τα ερωτήματα για το Μουντιάλ του 2034
Ο Μαρκ Πιέθ αναφέρθηκε επίσης στην επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως διοργανώτριας χώρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, θέτοντας ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως είπε, η πολιτική της παγκόσμιας ομοσπονδίας φαίνεται αυστηρή σε θεωρητικό επίπεδο, ωστόσο η εφαρμογή της δημιουργεί αμφιβολίες.
«Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όποιος δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τον θεσμό και ειλικρινά, η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις πλέον προβληματικές χώρες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

