Κυριάκος Μητσοτάκης από Πτολεμαΐδα: «Η επιστροφή στον λιγνίτη δεν είναι επιλογή» – Θερμοκήπια, ενέργεια, υποδομές και βιομηχανία στο νέο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής
Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο επιχειρεί να οικοδομήσει η Δυτική Μακεδονία, καθώς η περιοχή αφήνει σταδιακά πίσω της την εποχή του λιγνίτη και αναζητά νέες επενδύσεις, νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας.
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη περιοδεία του στην περιοχή, με σταθμούς την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα και την Κοζάνη.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, οι παραγωγικές επενδύσεις, η ενεργειακή μετάβαση, οι οδικές υποδομές και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
«Η επιστροφή στον λιγνίτη δεν είναι επιλογή»
Από την Πτολεμαΐδα, ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια το δίλημμα που, όπως είπε, αντιμετωπίζει η περιοχή.
«Όποιος πιστεύει ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να επιστρέψει στον λιγνίτη, λέει ψέματα και κοροϊδεύει τους πολίτες», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η σταδιακή υποχώρηση του λιγνίτη δεν αποτελεί αποκλειστικά πολιτική επιλογή, αλλά συνδέεται και με τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ενέργειας και το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών CO₂.
Η επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρέπει να στηριχθεί σε ένα πολύ πιο διαφοροποιημένο παραγωγικό μοντέλο.
Από τα ορυχεία στα σύγχρονα θερμοκήπια
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας κατεύθυνσης αποτελεί η επένδυση της Wonderplant στη Μάνδρα Πτολεμαΐδας, όπου δημιουργείται ένα σύγχρονο θερμοκηπιακό συγκρότημα.
Η αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης για νέες παραγωγικές δραστηριότητες αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της μετάβασης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της αγροδιατροφικής παραγωγής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στη Δράμα, όπου η αντίστοιχη δραστηριότητα απασχολεί περισσότερους από 430 εργαζομένους, εκφράζοντας την προσδοκία ότι ανάλογες επενδύσεις μπορούν να αναπτυχθούν και στη Δυτική Μακεδονία.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πορεία της δημοτικής επιχείρησης «Ξινό Νερό», της οποίας ο κύκλος εργασιών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυξήθηκε από περίπου 1,5 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια σε περίπου 10 εκατ. ευρώ σήμερα.
Υποδομές και προσβασιμότητα
Η μεταμόρφωση της περιοχής δεν περιορίζεται στις παραγωγικές επενδύσεις.
Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών έργων, με ιδιαίτερη αναφορά στον Ε65, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση προς τη Δυτική Μακεδονία και να μειώσει τον χρόνο μετακίνησης από την Αθήνα και την κεντρική Ελλάδα.
Η καλύτερη σύνδεση της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης με το εθνικό οδικό δίκτυο θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη του εμπορίου και τη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Η ΔΕΗ σε νέο ρόλο
Στην περιοδεία του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο μιας οικονομικά ισχυρής ενεργειακής επιχείρησης στη νέα εποχή.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε την οικονομική ισχύ της ΔΕΗ με τη δυνατότητα συγκράτησης του ενεργειακού κόστους και παροχής ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θετικό ισοζύγιο απασχόλησης, με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας από εκείνες που χάθηκαν κατά την απολιγνιτοποίηση.
Νέα ογκολογική μονάδα στην Κοζάνη
Σημαντικός σταθμός της περιοδείας ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών.
Ευρωπαϊκοί πόροι και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομείου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προβλέπεται η πλήρης αναβάθμιση του παλαιού κτηρίου, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία νέας ογκολογικής μονάδας.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη μετακίνησης ασθενών προς μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για εξειδικευμένες ογκολογικές υπηρεσίες.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο
Το μεγάλο στοίχημα για τη Δυτική Μακεδονία είναι πλέον αν οι επενδύσεις της μεταλιγνιτικής εποχής θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα σταθερό και βιώσιμο οικοσύστημα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Θερμοκήπια και αγροδιατροφή, βιομηχανία και μεταποίηση, ενέργεια, υποδομές και υπηρεσίες υγείας συνθέτουν ένα διαφορετικό οικονομικό τοπίο από εκείνο που κυριαρχούσε επί δεκαετίες.
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία, χαρακτηρίζοντάς το εργαλείο για την ανάπτυξη της μεταποίησης, της καινοτομίας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την απολιγνιτοποίηση, αλλά να δημιουργηθεί μια οικονομία που θα μπορεί να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στην περιοχή, να προσελκύσει επενδύσεις και να προσφέρει υψηλότερα εισοδήματα.
Αυτό είναι, τελικά, το πραγματικό τεστ της Δίκαιης Μετάβασης: όχι απλώς να κλείσουν τα ορυχεία, αλλά να ανοίξει μια νέα εποχή ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία.

