Μήνυμα στο κινητό, παραπομπή στη θυρίδα του gov.gr και ένα Ειδικό Φύλλο Πορείας: η διαδικασία αιφνιδίασε αρκετούς εφέδρους τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε φήμες περί επιστράτευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η μαζική αποστολή αφορά την επικαιροποίηση των στοιχείων και της επιστρατευτικής τοποθέτησης των εφέδρων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εφεδρείας.
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας, ή ΕΦΠ, δείχνει την κατάσταση του εφέδρου. Το πράσινο φύλλο σημαίνει ότι έχει τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη μονάδα. Το λευκό σημαίνει ότι βρίσκεται σε αναμονή για μελλοντική τοποθέτηση. Η παραλαβή του ΕΦΠ δεν σημαίνει από μόνη της ότι ο παραλήπτης καλείται να παρουσιαστεί άμεσα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιγράφει χωριστά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια πρόσκληση σε περίπτωση επιστράτευσης.
Όποιος λάβει ειδοποίηση μπορεί να μπει ο ίδιος στην προσωπική του θυρίδα στο gov.gr, να διαβάσει το έγγραφο και να ελέγξει αν τα στοιχεία του είναι σωστά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας, ώστε η αρμόδια Μονάδα Επιστράτευσης να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του όταν απαιτείται. Καλό είναι επίσης να μη δημοσιεύει φωτογραφίες του φύλλου πορείας με τα προσωπικά του στοιχεία.
Η αλλαγή συνδέεται με την «Ατζέντα 2030» του υπουργείου Άμυνας, που προβλέπει διαφορετική οργάνωση και εκπαίδευση της εφεδρείας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις νέες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τον βόρειο Έβρο· οι δύο θα αποτελούνται αποκλειστικά από εφέδρους. Παράλληλα, με τον νόμο 5265/2026, το όριο παραμονής των οπλιτών στην εφεδρεία έχει οριστεί στο 60ό έτος.

