Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου, η εκδήλωση για τη στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Ημερίδα για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου διοργανώνεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 στην Ικαρία, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας.
Τη διοργάνωση αναλαμβάνουν από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» και η Επιτροπή Διακυβέρνησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) Μικρών Νησιών Βορείου Αιγαίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου και θα επικεντρωθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών νησιών, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και στις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξής τους.
Στο επίκεντρο η νησιωτικότητα και η επιχειρηματικότητα
Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τη νησιωτικότητα και τη μικρονησιωτικότητα, καθώς και να εξεταστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών.
Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι αφιερωμένο στις χωρικές στρατηγικές και στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, ενώ το δεύτερο θα έχει τη μορφή εργαστηρίου και σεμιναρίου, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή παρέμβασης.
Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας, επιδιώκεται να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ως εργαλείου για την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και την αξιοποίηση των προοπτικών των μικρών νησιών του Βορείου Αιγαίου.

