Ένα νησί με πλούσια και αρχοντική ιστορία και απέχει μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα με το πλοίο και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια απόδραση μακριά από την Αθήνα.

Γράφει ο Αντώνης Χρυσουλάκης

Η Άνδρος είναι ένα νησί που γεωγραφικά μπορεί να συνδυάσει όλη την Ελλάδα καθώς έχει τις πανέμορφες παραλίες για τις οποίες φημίζονται οι Κυκλάδες αλλά και την ίδια στιγμή έχει πανέμορφα βουνά και δάση με πολλά πλατάνια, ιτιές, λεύκες, κουμαριές, βελανιδιές, κουκουναριές . Με το που φτάσεις στο νησί θα παρατηρήσεις σίγουρα τις άπειρες συκιές που υπάρχουν διάσπαρτες, σχεδόν παντού, και που μπορείς να κόψεις σύκα και να τα φας άφοβα. Το νησί έχει 4 κεντρικά σημεία τα οποία είναι η πρωτεύουσα η Χώρα, το Γαύριο το λιμάνι του νησιού, το όμορφο και τουριστικό Μπατσί και το γραφικό Κορθί το οποίο βρίσκεται στο νότο και έχει την περίφημη παραλία «Της Γριάς το Πήδημα».

Διαθέτει αμέτρητα πράγματα που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης και πεντανόστιμη κουζίνα. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, διάφορες δραστηριότητες και πλούσιο φυσικό κάλλος που πρέπει ν’ ανακαλύψεις. Το όνομα του νησιού ανάγεται στη μυθολογία. Η επικρατέστερη εκδοχή υποστηρίζει πως ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο, θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς). Ο πατέρας του ήταν ο Άνιος, γιος του θεού Απόλλωνα, και η μητέρα του η Κρέουσα ή Ροιώ, κόρη του Σταφύλου, γιου του θεού Διόνυσου.

Το νησί έχει έντονη ναυτική παράδοση και ξεκίνησε το 1770. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η ναυτιλία της Άνδρου αναπτύσσεται άμεσα και ο πληθυσμός της έφτασε τους 30.000 κατοίκους, ενώ στο νησί δημιουργήθηκαν οι οικισμοί του Γαυρίου, του Μπατσίου και του Όρμου Κορθιου. Την ίδια στιγμή γεωργικοί οικισμοί όπως η Άρνη άρχισαν να παρακμάζουν, αφού οι κάτοικοι άφηναν την καλιέργεια και στρέφοντα στα πλοία και στο εμπόριο. Το 1840 η Άνδρος είχε 121 ιστιοφόρα και τότε ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες όπως η οικογένεια Γουλανδρή και Εμπειρίκου.

Οι εφοπλιστές του νησιού βλέποντας το μέλλον στράφηκαν νωρίς στα ατμόπλοια, οδηγώντας το νησί σε μια αλματώδη ανάπτυξη. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, από τα 8 ανδριώτικα ατμόπλοια το 1898, ο στόλος έφτασε τα 60 το 1914, συνολικής χωρητικότητας 113.407 κ.ο.χ. Την ίδια χρονική περίοδο πάνω κάτω, ιδρύθηκε στη Χώρα από το Δημήτρη Μωραϊτη η «Υπερωκεάνειος Εθνική Ατμοπλοΐα» η οποία δημιούργησε εμπορικές θαλάσσιες γραμμές για πρώτη φορά μεταξύ Ελλάδας-Νέας Υόρκης. Τότε ήταν που το νησί απέκτησε την προσωνυμία«Μικρά Αγγλία» λόγω του μεγάλου εμπορικού στόλου.

Η Χώρα

Η Χώρα της Άνδρου είναι μαγευτική και συνάμα αρχοντική και ο επισκέπτης μπορεί αν το διακρίνει από τις λεπτομέρειες των σπιτιών και των δημόσιων κτηρίων. Με το που κάνεις την πρώτη βόλτα μέσα στα στενά θα διαπιστώσεις από πρώτο χέρι ότι η χώρα της Άνδρου δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα νησιά. Είναι κτισμένη πάνω σε μια στενή χερσόνησο η οποία καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι -λίγο πιο μπροστά και από το μνημείο του Αφανή Ναύτη- οπού βρίσκεται ένα ενετικό κάστρο το οποίο επιβλέπει την είσοδο του λιμανιού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα της Άνδρου είναι η πατρίδα των μεγάλων καπεταναίων-εφοπλιστών που όλοι ξέρουμε τα ονόματά τους.

   

Οι παραλίες που σε μαγεύουν

Το νησί διαθέτει εξωτικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς με κρυστάλλινα νερά που σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί και μην κάνει μια βουτιά. Ο Φελλός, ο Ζόργκος, η Χρυσή Άμμος, τα Άχλα, το Κυπρί και της «Γριάς το Πήδημα» είναι μόνο λίγες από τις πάμπολλες πανέμορφες παραλίες του νησιού. Σίγουρα θα πρέπει να τις επισκεφτείς ώστε να απολαύσεις ένα δροσερό μπα΄νιο στο όμορφο Αιγαίο Πέλαγος.

Για τους λάτρεις του σερφ στην παραλία στο Κυπρί υπάρχει και σχολή που μπορούν να βρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και να ξεχυθούν στην θάλασσα, για να δαμάσουν τους ανέμους.

Της Γριάς το Πήδημα

Μια απόκοσμης ομορφιάς παραλία που δεν έχεις συνηθίσει. Αν και είναι λίγον δύσκολο να πας εκεί το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει διότι της «Γριάς το Πήδημα» είναι μια παραλία που δεν μπορείς να συναντήσεις εύκολα αλλού.

Η παραλία όπως προείπαμε βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού και διαθέτει μια ψιλή λευκή άμμο. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι ο ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται λίγα μέτρα μέσα στην θάλασσα.

Για το πως η παραλία πήρε το όνομά της υπάρχουν πολλοί μύθοι αλλά δύο είναι οι επικρατέστεροι. Ο πρώτος μύθος αναφέρει ότι στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θέλοντας να καταλάβουν το κάστρο της Φανερωμένης, σχεδίασαν ένα τέχνασμα προκειμένου να ανοίξουν οι υπερασπιστές τις πύλες. Χρησιμοποίησαν μία ηλικιωμένη γυναίκα και μία έγκυο. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο, ζήτησαν βοήθεια και όταν οι υπερασπιστές άνοιξαν τις πύλες του κάστρου για να μπουν μέσα, μαζί τους μπήκαν και οι Τούρκοι. Η γριά της ιστορίας στη συνέχεια  δεν άντεξε τις τύψεις  κι έτσι αυτοκτόνησε, πηδώντας στην παραλία αυτή από ψηλά.

Η άλλη εκδοχή αναφέρει πως μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τον τρίτο σύζυγό της και αυτοκτόνησε στα νερά της παραλίας. Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι αν προσέξεις τον τεράστιο βράχο από συγκεκριμένη οπτική γωνία θα είναι σαν να βλέπεις μια ηλικιωμένη γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι.

Κάτι μοναδικό που δεν πρέπει να χάσεις

Ένας πραγματικά κρυμμένος θησαυρός ο οποίος σίγουρα θα πρέπει να τον ανακαλύψεις είναι το σπήλαιο «Τρύπες», που βρίσκεται κοντά στην καταπληκτική παραλία του Ζόργκου. Ακολουθώντας τον περιπατητικό δρόμο 20, που ξεκινά ακριβώς απέναντι από την είσοδο μιας ξενοδοχειακής μονάδας, θα βρεθείς στο σπήλαιο οπού θα δεις να ξεχύνεται το Αιγαίο μπροστά σου.

Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις είναι καταπληκτική και περνάς μέσα από την άγρια φύση του νησιού. Το σπήλαιο εμφανίζεται σαν δύο τρύπες πάνω στην απότομη βραχώδη ακτή και είναι αρκετά δεκάδες μέτρα πάνω από την θάλασσα. Η θέα από το σημείο κόβει πραγματικά την ανάσα. Η είσοδός του είναι μια τρύπα στη γη οπού θα πρέπει να την κατέβεις και στη συνέχεια να σκύψεις και να προχωρήσεις προς τα δεξιά οπού το σπήλαιο θα σου αποκαλυφθεί.

Μόλις τελειώσεις από την πεζοπορία μπορείς πολύ άνετα να κατευθυνθείς στην παραλία του Ζόργκου και να απολαύσεις μια δροσερή βουτιά στα τρικουάζ νερά της.

Φωτογραφίες & βίντεο: Αντώνης Χρυσουλάκης