Γιορτινό και νόστιμο πιάτο!

Υλικά:

12 αποξηραμένα σύκα
2 κ.σ. κόκκινο, ξηρό κρασί Marsala
30 γρ βούτυρο ανάλατο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο), πλυμένα, στεγνωμένα
2 κ.σ. φύλλα λεμονοθύμαρου, κομμένα
20 λεπτές φέτες πανσέτα
1,5 κιλό περίπου στήθος γαλοπούλας , χωρίς πέτσα
1/3 φλ σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα σύκα στο κρασί για 30 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα πράσα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος στα δύο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο εργασίας μας και πάνω σε αυτό τοποθετούμε την πανσέτα. Φροντίζουμε οι φέτες πανσέτας να επανωτίζουν ελαφρά η μία στην άλλη και το στρώμα πανσέτας να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αγκαλιάσει τη γαλοπούλα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το στήθος γαλοπούλας οριζόντια και ανοίγουμε στα δύο σαν βιβλίο.

Τοποθετούμε το στήθος γαλοπούλας σε μια πλαστική σακούλα και με έναν πλάστη ρολάρουμε τα πιο χοντρά μέρη, ώστε να ανοίξουν λίγο και να πλατύνουν.

Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη σακούλα, την απλώνουμε πάνω στην πανσέτα και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε τα μισά πράσα, τα σύκα και τέλος τα υπόλοιπα πράσα στο κέντρο της γαλοπούλας και τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού. Η γαλοπούλα πρέπει να καλυφθεί εντελώς από την πανσέτα.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγουμε σφιχτά τη γαλοπούλα μας με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ρολό μας στο ψυγείο για 2 ώρες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Ψήνουμε το ρολό μας για 1 ώρα.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αλείφουμε το ρολό με το σιρόπι σφενδάμου και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και κόβουμε σε φέτες.