Λίγο πριν διακόψει η Βουλή τις εργασίες της για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, συναντήσαμε τον Σταύρο Κελέτση που, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη, μας μίλησε για την περιπέτειά του με τον κορoνοϊό, για την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία το 2004, για τη συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ μας αποκάλυψε ποια ήταν τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής του.

Στην Άννα Καραβοκύρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αιχμή την οικονομία, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τι απαντάτε;

Ελλείψει αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου και βλέποντας ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλής αποδοχής από τους πολίτες –σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις–, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους, σε μια στείρα αντιπολιτευτική προσπάθεια. Στην πράξη, οι Έλληνες βλέπουν την κυβέρνηση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τέσσερις διαφορετικού είδους κρίσεις. Την υγειονομική, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, την οικονομία. Και λένε δόξα τω Θεώ που στο τιμόνι της χώρας βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, και όχι ο Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για τραγικά λάθη και παραλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Κατά τη γνώμη σας, τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση καλύτερα; Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία, σχεδόν ταυτόχρονα, τέσσερις κρίσεις. Να σας θυμίσω ότι το πρώτο διάστημα, αμέσως μετά τις εκλογές, το βάρος έπεσε στην οικονομία και καταφέραμε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να αναστρέψουμε το κλίμα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και δανείστηκε μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο. Ακολούθησε η προσπάθεια «εισβολής» μεταναστών στον Έβρο, υποκινούμενη και υποβοηθούμενη επίσημα από το τουρκικό κράτος. Εκεί δώσαμε κυριολεκτικά «μάχη». Και την κερδίσαμε. Όπως μάχη δίνουν κάθε μέρα στη θάλασσα και στον αέρα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουν την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις παράλογες απαιτήσεις της. Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση κατάφερε –κατά κοινή ομολογία– να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Μήπως όμως αυτή η, ομολογουμένως, επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας οδήγησε σε εφησυχασμό τα κυβερνητικά στελέχη;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιτυχία σε μεγάλο βαθμό μάς εφησύχασε. Έτσι ενώ το καλοκαίρι, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί και με τον τουρισμό ανοιχτό, καταφέραμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, μετά το φθινόπωρο επαναπαυτήκαμε. Ήμασταν όλοι πιο χαλαροί. Ευτυχώς έγκαιρα λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό, και σήμερα η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ιός με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ειδικότερα όσον αφορά τη Β. Ελλάδα, που πληρώνει και το μεγαλύτερο τίμημα από τον κορονοϊό, τι λάθη έγιναν;

Νομίζω συνδυασμός γεγονότων, συμπτώσεων και σε μεγάλο βαθμό η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός οδήγησαν στη μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας. Και παρ’ όλα αυτά, παρά τον θάνατο τόσων ανθρώπων, βλέπουμε ακόμη και σήμερα κάποιους να αρνούνται την τήρηση των μέτρων. Λυπάμαι πολύ που βλέπω ακόμη και ορισμένους Επισκόπους –ευτυχώς λίγους, όχι πολλούς– να καλούν τους πιστούς να παραβιάσουν τα μέτρα. της Άννας Καραβοκύρη Σταύρος Κελέτσης «Φυσικά και αισθάνθηκα φόβο, Αυτό αποτελεί τεράστια ανευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στο «ποίμνιό» τους. Ήσασταν από τους πρώτους που νοσήσατε από τον κορονοϊό.

Αισθανθήκατε φόβο;

Φυσικά και αισθάνθηκα φόβο. Είναι αλήθεια ότι εγώ νόσησα με ελάχιστα και εντελώς ελαφριά συμπτώματα, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία. Όμως ο φόβος πάντα υπήρχε. Κυρίως απέναντι στο άγνωστο. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε η κατάσταση να ξεφύγει. Το κακό με τον ιό αυτόν είναι ότι δεν λειτουργεί με κανόνες. Τη μια στιγμή μπορεί να είσαι καλά και μέσα σε λίγη ώρα η κατάσταση ν’ αλλάξει, να επιδεινωθεί.

Πώς αντιμετωπίζετε το «κίνημα» των αρνητών των εμβολίων;

Νομίζω πως οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα κυρίως ιδεοληψιών, παραπληροφόρησης και έλλειψης ενημέρωσης. Άθελά τους γίνονται επικίνδυνοι για την κοινωνία, τους γονείς τους, τα παιδιά τους. Η υγεία όμως, εκτός από ατομικό, είναι και κοινωνικό αγαθό, που το κράτος οφείλει να παρέχει και να εξασφαλίζει στους πολίτες. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται και να απομονώνονται. Εκτός από την πανδημία, ένα άλλο μείζον θέμα για την κυβέρνηση αποτελούν τα ελληνοτουρκικά.

Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των οραματιστών της. Παραμένει κυρίως μία οικονομική ένωση χωρών, παρά μια πολιτική ένωση. Δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ούτε κοινή εξωτερική ούτε αμυντική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή της «αλληλεγγύης», φαίνεται πως αυτή έχει πολύ συγκεκριμένα όρια. Έτσι, ενώ την είδαμε να εκδηλώνεται στο θέμα της οικονομικής κρίσης, δεν γίνεται το ίδιο με το θέμα της Τουρκίας. Και παρά το γεγονός ότι έχει αποδεχτεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι «προκλητική» και ότι αυτή παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, βλέπουμε μια διστακτικότητα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την επιβολή κυρώσεων. Στην παρούσα Βουλή και με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη διανύετε τη δεύτερη θητεία σας ως βουλευτής Έβρου.

Τι κρατάτε από την πρώτη σας κοινοβουλευτική θητεία το 2004-2009 και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή;

Την προσπάθεια που έγινε τότε, να μπουν οι βάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ίσως δεν ήμασταν όμως τόσο τολμηροί όσο θα έπρεπε.

Από το Κοινοβούλιο απουσιάζατε σχεδόν δέκα χρόνια. Είναι ευκαιρία λοιπόν να σας ρωτήσω, μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, τι έχει αλλάξει στη Βουλή αλλά και στον ρόλο του τότε βουλευτή και του σημερινού;

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», που λέει και το γνωστό τραγούδι του Ρασούλη. Οι συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, σίγουρα είναι διαφορετικές, είναι πιο πιεστικές από τότε. Η πανδημία έχει επιβάλει επίσης προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Η ουσία όμως, που έχει να κάνει με τον ρόλο του βουλευτή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, που είναι υποβαθμισμένος, παραμένει η ίδια. Χρειάζονται αρκετές αλλαγές για την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους του Κοινοβουλίου, που αποτελεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και το μόνο πολιτικό όργανο που απολαμβάνει της άμεσης πολιτικής νομιμοποίησης από τον λαό, μέσω των εκλογών.

Απ’ όσο γνωρίζω, είστε παλαιός ΟΝΝΕΔίτης και υπήρξατε και πολύ δραστήριος. Με ποια άλλα στελέχη ήσασταν μαζί τότε και δίνατε τους αγώνες σας;

Ήμασταν μια γενιά στελεχών που τροφοδότησε την παράταξη με σημαντικό πολιτικό προσωπικό και δυναμικό. Πολλοί σημερινοί υπουργοί και βουλευτές, αλλά και στελέχη της κρατικής μηχανής, ανήκουν σ’ εκείνη τη γενιά. Σας θυμίζω ότι τότε –μιλάμε για τις δεκαετίες του ’80 και του ’90– υπήρχε έντονη πολιτικοποίηση, οξύς κομματικός ανταγωνισμός. Ειδικά στον χώρο των πανεπιστημίων.

Έχετε κρατήσει επαφές με κάποια στελέχη της ΟΝΝΕΔ;

Με αρκετούς. Άλλωστε, όπως σας είπα, πολλοί εξ αυτών έχουν σήμερα θέσεις και ρόλους πολιτικούς. Άλλοι είναι πετυχημένοι στον χώρο της εργασίας τους, έχουν δημιουργήσει οικογένειες. Με κάποιους βρισκόμαστε πιο αραιά, κυρίως στα Συνέδρια του κόμματος. Σίγουρα όμως θα ήθελα να βρίσκομαι με πολλές και πολλούς περισσότερους. Στη γενιά σας και ειδικότερα στη Νομική, δίνονταν μεγάλες μάχες μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων.

Τι αναμνήσεις έχετε από εκείνα τα χρόνια των φοιτητικών παρατάξεων;

Πράγματι, εκείνα τα χρόνια υπήρχε έντονη πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Αυτά σε μεγάλο βαθμό σήμερα έχουν ξεπεραστεί. Ευτυχώς. Δεν θα ξεχάσω την περίοδο των φοιτητικών εκλογών τις μάχες που δίναμε για το ποιος θα επικρατήσει στον πόλεμο της αφίσας, ή το ξενύχτι στη σχολή για να έχουμε πρωί-πρωί καλύτερη θέση στο «τραπεζάκι» με τα φυλλάδια. Βρισκόμαστε τώρα καμιά φορά με συναδέλφους στη δικηγορία, στελέχη τότε άλλων, αντίπαλων παρατάξεων, τα θυμόμαστε και γελάμε… Είναι γνωστό πως γαλουχηθήκατε πολιτικά δίπλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς το τεταμένο διάστημα 1990-1992 υπήρξατε ειδικός συνεργάτης στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας απο εκείνη την εποχή;

Η περίοδος εκείνη ισοδυναμεί για μένα με δέκα μεταπτυχιακά στην πολιτική επιστήμη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε, κατά την άποψή μου, ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης από τη γενιά των παλιών ηγετών της Ελλάδας. Παρά την επιβλητική φυσική και πολιτική του παρουσία, που προδιέθετε για έναν άνθρωπο αυστηρό και απόμακρο, ο Μητσοτάκης ήταν βαθιά ευαίσθητος και ανθρώπινος. Υπήρξαν πολλές στιγμές που εκδήλωσε αυτές τις βαθιές ευαισθησίες του.

Θυμάστε κάποια φράση που συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Κων. Μητσοτάκης ή κάποιο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πολιτικός που προτιμούσε να λέει την αλήθεια στον λαό, ωμά μέχρι παρεξηγήσεως, με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και αν έχανε τις εκλογές. Πιστεύω ότι αυτό χαρακτήρισε το σύνολο της πολιτικής του διαδρομής. Θυμάμαι, όταν ήμουν στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, με πρόεδρο τον Κωστή Χατζηδάκη, είχαμε υιοθετήσει το εξής σύνθημα: «Πολιτική για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές». Αυτό είχε αρέσει στον Μητσοτάκη, μας το είχε πει κατ’ ιδίαν, μας είχε συγχαρεί γι’ αυτό, και αργότερα το χρησιμοποίησε σε πολλές δημόσιες ομιλίες του.

Νομίζω τον εξέφραζε. Και για να μπούμε στο πνεύμα των ημερών, τι σημαίνει για εσάς η γιορτή των Χριστουγέννων; Τι αναμνήσεις έχετε και ποια Χριστούγεννα θυμάστε;

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι συνδυασμένη –νομίζω για τους περισσότερους– με την παιδική ηλικία, την οικογενειακή θαλπωρή και το μάζεμα της «ευρύτερης» οικογένειας. Ειδικά για όσους καταγόμαστε από χωριά και είχαμε την τύχη να ζήσουμε τις γιορτές αυτές με την οικογένεια μαζεμένη, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Ήταν κάτι ανεκτίμητο, που το αναπολώ. Κάτι που ειδικά τώρα, στην εποχή της πανδημίας, που είμαστε υποχρεωμένοι να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τη «στενή» οικογένεια, αντιλαμβανόμαστε την αξία του. Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξή μας με μια ευχή.

Τι εύχεστε να φέρει το νέο έτος;

Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες υγεία. Κάποτε η ευχή αυτή θεωρούνταν μια τυπική ευχή. Μετά την περιπέτεια του Covid αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία της και πόσο ουσιαστική είναι. Υγεία, λοιπόν, σε όλους τους Έλληνες

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε 24/12