Στη στρατηγική που έχει ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση μίας νέας Τράπεζας, που θα δημιουργεί περισσότερη αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και το προσωπικό της, αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, στο μήνυμά του προς το προσωπικό του Ομίλου, με την ευκαιρία του νέου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank υπογραμμίζει πως η Τράπεζα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την ενισχυμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. «Καθώς η νέα χρονιά φέρνει την ελπίδα ότι, σύντομα, ως κοινωνία θα υπερβούμε τις δυσχέρειες από την πανδημία, οι πελάτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα επανακαθορίσουν την οπτική τους για το μέλλον. Τώρα που έρχεται η ώρα των αποφάσεων, πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πελατών μας, είτε αυτοί επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, είτε να σχεδιάσουν το αύριο, επενδύοντας στην επερχόμενη ανάκαμψη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ψάλτης και εξαίρει τις προσπάθειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, δηλώνει υπερήφανος και για το γεγονός ότι η Τράπεζα, εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος μέγιστης αβεβαιότητας, παρέμεινε αταλάντευτα προσηλωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου. «Δρομολογήσαμε την επανέναρξη του Project Galaxy και αξιοποιήσαμε πλήρως το πρόγραμμα “Ηρακλής”. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη που λαμβάνει πιστοληπτική αξιολόγηση. Χωρίς το καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων να ανακόψει τη δυναμική της συναλλαγής και με τις αμέτρητες ώρες εργασίας που αφιέρωσαν δεκάδες συνάδελφοί μας, τους οποίους και ευχαριστώ προσωπικά, ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Cepal. Πλέον, και αξιοποιώντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης συναλλαγής, με πρωτόγνωρη ταχύτητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό», αναφέρει ο κ. Ψάλτης, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2020, η Alpha Bank ολοκλήρωσε και την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, βελτιώνοντας ουσιωδώς την ποιότητα του ενεργητικού της.

Τι περιλαμβάνεται στον απολογισμό μίας εξαιρετικά απαιτητικής χρονιάς

-Η έκδοση σε διεθνείς επενδυτές ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 500 εκατ.ευρώ, έκδοση που υπερκαλύφθηκε 10 φορές και, μάλιστα, με την καλύτερη τιμολόγηση που έχει επιτύχει ποτέ ελληνική τράπεζα, αλλά και το swap κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο.

-Η παροχή ουσιαστικής στήριξης στους πελάτες της Τράπεζας που δοκιμάζονται από την κρίση. Τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, έτυχαν ρυθμίσεων οφειλών και αναστολών δανείων. Επιπλέον, περισσότερα από 5,4 δις. ευρώ εκταμιεύτηκαν προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ενδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους και να βγουν νικητές από την κρίση. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που είχε η Τράπεζα από το 2008 και περιλαμβάνει χρήση των κρατικών εγγυοδοτικών προγραμμάτων ύψους 1,4 δις. ευρώ.

-Η συνεχής βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της Τράπεζας, μέσω της παροχής νέων υπηρεσιών, όπως το Digital Business Onboarding, με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με την Alpha Bank εξ’ αποστάσεως, το άνοιγμα λογαριασμού από το κινητό τηλέφωνο αλλά και το myAlpha Ραντεβού. Πλέον του 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιούνται στα ψηφιακά δίκτυα (web, mobile, ATM και Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών ΚΑΣ) και η Alpha Bank αποτελεί την τράπεζα επιλογής των καταναλωτών στον τομέα των ανέπαφων πληρωμών και αγορών, έχοντας εισαγάγει καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα, όπως το Apple Pay, το myAlpha Wallet και το Garmin Pay.

-Η επίτευξη στρατηγικών συμπράξεων όπως η πολυετής συμφωνία με την Generali, η οποία και θέτει ισχυρά θεμέλια, ώστε η Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

-Η ενοποίηση των διεθνών εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και συγκεκριμένα των Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania, κάτω από μια εταιρία συμμετοχών, ενέργεια που θα αυξήσει τη στρατηγική ευελιξία του Ομίλου. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Κύπρο που, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της απόσχισης της δραστηριότητας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τα πρότυπα της Ελλάδος, θα βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας στην Κύπρο και θα επιτρέψει την επανατοποθέτησή της στην κυπριακή αγορά.

-Η ουσιαστική στήριξη προς την Κοινωνία, με επίκεντρο την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή της μάχης» με την πανδημία, μέσα από χορηγίες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υπερέβησαν το 1 εκατ.ευρώ.

Τα επόμενα βήματα: Στο επίκεντρο το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας

Στο μήνυμά του, ο CEO της Alpha Bank περιγράφει και τα επόμενα βήματα μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Galaxy και τον συνακόλουθο εταιρικό μετασχηματισμό για τη δημιουργία μιας νέας, «καθαρής» από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, Τράπεζας. Στο επίκεντρο μπαίνει πλέον το απαιτητικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας, που εδράζεται σε τρεις πυλώνες, την πελατοκεντρική προσέγγιση, την αναδιάρθρωση του λειτουργικού μοντέλου και, βεβαίως, τη βελτίωση της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με την ανάδειξη του ταλέντου του προσωπικού της Τράπεζας.

«Το πρόγραμμα μετασχηματισμού μας εισέρχεται στην πλέον σύνθετη, αλλά και δημιουργική του φάση. Η υλοποίησή του εδράζεται στη δέσμευση όλης της ανώτατης διοικητικής ομάδας της Τράπεζας αλλά κυρίως βασίζεται στην αποτελεσματική ομαδική προσπάθεια όλων μας», σημειώνει ο κ. Ψάλτης, καταλήγοντας: «Ο στόχος είναι κοινός και σαφής: Διαμορφώνουμε μία νέα Τράπεζα, πιο αποδοτική, που στηρίζεται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, που αποτελεί φορέα ανάδειξης και προσέλκυσης ταλέντου, που βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας, αυξάνοντας το αποτύπωμά της στην Κοινωνία. Διαμορφώνουμε μία νέα Τράπεζα, που θα δημιουργεί περισσότερη αξία για τους πελάτες, τους μετόχους και το προσωπικό της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ