Στη λιτή, αλλά με ιδιαίτερο συμβολισμό εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Σχιστό στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος και με αφορμή την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια, παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Παράλληλα, σήμερα, θα εγκατασταθούν νέες μεταλλικές δεξαμενές δασοπυρόσβεσης σε επίκαιρα σημεία του όρους Αιγάλεω.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1.001.088,31ευρώ, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε στις αρχές του χρόνου ο κ. Πατούλης με τον Πρόεδρο  του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γ. Γουρδομιχάλη.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Βουλευτές της ΝΔ Γ. Τραγάκης και Δ. Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Αλεξιάδης, η βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Φ. Μπακαδήμα, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης,η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής Ν. Παπαγεωργίου, οι Δήμαρχοι Χαιδαρίου Β. Ντηνιακό, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ, Καρύδης,ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Ν. Βρεττάκος,ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, εκπρόσωποι των Δήμων Νίκαιας-Ρέντη και Αιγάλεω και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μ. Δομάζος.

Το έργο

Σκοπός του έργου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής επέμβασης. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Στο έργο προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων.

Γ. Πατούλης: « Βάζουμε τέλος σ΄ένα περιβαλλοντικό έγκλημα χρόνων»

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τα εξής:

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα μία μέρα με έντονο συμβολισμό καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρισκόμαστε εδώ στο ΧΑΔΑ Σχιστούμε αφορμή την έναρξη των εργασιών της 4ης και τελικής φάσης ολοκλήρωσης, ενός πολύ σημαντικού έργου που βάζει τέλος σ΄ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για χρόνια.

Μετά από συντονισμένες ενέργειές μας και σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 1 εκ. ευρώ.

Η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα μας και σ΄ αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάντα σε διαβούλευση και σε συνεργασία με τους Δημάρχους και την κεντρική διοίκηση, που θα δώσει ριζικές λύσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση. Πρόκειται για ένα ζήτημα με εθνικές διαστάσεις το οποίο είναι πέρα και πάνω από κομματικές ταυτότητες, καθώς αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε την εντατική δουλειά, επενδύοντας σ΄ ένα καλύτερο αύριο με στόχο να γίνει η Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια Πρότυπο-Υγείας και Ευζωίας. Το οφείλουμε άλλωστε στις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ και όλους όσοι στηρίζουν το έργο. Να είστε όλοι καλά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης επισήμανε τα εξής:

« Θέλω να ευχαριστήσω  τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την Aντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλληλεγγύη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη γόνιμη συνεργασία τους προκειμένου να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα. Ο αγώνας 15 χρόνων σήμερα περατώνεται. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους, μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο.

Όλος αυτός ο ραδιενεργός σωρός είχε σχηματιστεί  κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού, έκτασης 125 στρεμμάτων.

Οι μετρήσεις που ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, ζήτησε να γίνουν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το 2006, πριν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, κατέδειξαν έναν περιβαλλοντικό «εφιάλτη».

Οι δήμοι Μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ

Να σημειωθεί ότι μέλη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου είναι συνολικά 19 Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο και Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, Νίκαια και Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιάς, Πέραμα, Περιστέρι, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Φυλή, Χαϊδάρι.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Αττικής στο Πέραμα

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης μετέβη στον χώρο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος-Πρώην Σταθμός Μεταφόρτωσης-, στο παλαιό Κοιμητήριο Περάματος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Γ. Λαγουδάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, όπου ο Δήμος Περάματος σε συνεργασία με την ομάδα παραδοσιακών σπόρων «Η Αυλή των Κηπουρών», πραγματοποίησε τη «Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και Φυτών», με την δωρεάν διάθεση σπόρων και παραδοσιακών φυτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.