Στη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα την Αττική και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα φυσικού κάλους στα Γεράνεια Όρη, αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος. Ακόμη, ο κ. Κοσμόπουλος ανέπτυξε τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής στο επίπεδο των έργων, αλλά και τον σχεδιασμό του.

Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη;

Η φωτιά, που έκαιγε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Δυτικής Αττικής για παραπάνω από τρία 24ωρα, άφησε πίσω της πάνω από 50.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Η καταστροφή που συντελέστηκε μας αφορά όλους. Το δάσος που κάηκε έδινε οξυγόνο σε όλους εμάς τους κατοίκους της περιοχής, έδινε διεξόδους στους επισκέπτες από όλη την Αττική, ήταν καταφύγιο για λάτρεις της φύσης, μας χάριζε ένα μοναδικά πανέμορφο περιβάλλον.

Το θετικό ήταν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, οι ζημιές σε κατοικίες είναι λίγες. Όμως το περιβάλλον δεν υπολογίζεται με αριθμούς, η ποιότητα ζωής που μας προσφέρει η φύση είναι ανεκτίμητη.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την περιοχή;

Σε πρώτη φάση, όσον αφορά τους κατοίκους, έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών για αποζημιώσεις σε κατοικίες, όπως και για τους παραγωγούς, που παράγουν μοναδικά προϊόντα, στα αμπέλια, στους ελαιώνες, και υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα από την Περιφέρεια Αττικής, είμαι μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη σε συνεχείς επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, για να προχωρήσουμε άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε έργα υποδομής, που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στην προστασία του δάσους και της περιοχής μας.

Η προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος γενικότερα είναι αδιαπράγματευτη. Από την πρώτη στιγμή, βάλαμε «κόκκινη γραμμή» σε κάθε ενδεχόμενη ή φημολογούμενη κίνηση που θα απειλήσει τη φύση στον τόπο μας.

Άμεσα σκοπός μας είναι να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, με καθαρισμούς ρεμάτων και μικρής κλίμακας διευθετήσεις, που μπορούν να εκτελεστούν άμεσα.

Το μεγάλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και μακροπρόθεσμα είναι πώς όλοι εμείς οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Δυτικής Αττικής θα μπορέσουμε να θωρακίσουμε την περιοχή μας από ανάλογα περιστατικά. Η κλιματική αλλαγή, η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην περιοχή μας, οι συγκυρίες αλλά και, αρκετές φορές, η σύγχυση των αρμοδιοτήτων των επιπέδων διοίκησης είναι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσουμε στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Δεν σας κρύβω ότι αυτή είναι η αγωνία μου από την αρχή της θητείας μου και για αυτό επιδιώκω να διεκδικώ καλύτερο σχεδιασμό, έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και έργα υποδομής, υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και ποια δρομολογούνται;

Η προτεραιότητά μου ως αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής είναι τα έργα υποδομής, που θα δώσουν αξία στην περιοχή μας, με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με λειτουργικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του τόπου μας. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επιδιώκει την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη η οποία έρχεται μέσα από έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα, αλλά και αλλάζουν την εικόνα της περιοχής μας. Είναι πολλά όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, προς χρηματοδότηση, προς δημοπράτηση κ.ο.κ.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, είναι η θωράκιση της περιοχής μας στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Με καθαρισμούς ρεμάτων, την ολοκλήρωση του έργου «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριάσιου Πεδίου» και επιπλέον με την επικαιροποίηση μελετών για τη Δυτική Αττική, ελπίζουμε ότι μπαίνουν οι βάσεις σε αυτόν τον τομέα.

Με στόχο την οδική ασφάλεια, ένα από τα έργα που δρομολογούμε είναι η ανάπλαση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών που θα ανοίξει κυριολεκτικά και μεταφορικά ορίζοντες στη Δυτική Αττική, με ασφαλή πρόσβαση σε μια διαδρομή που ενώνει όμορφους προορισμούς του τόπου μας.

Τέλος, έχουμε δεσμευθεί ότι έως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Προς αυτόν τον σκοπό προωθούμε την ανακύκλωση υλικών αλλά και βιοαποβλήτων, για να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων από την πηγή.

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Δυτικής Αττικής και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Η Δυτική Αττική «κρύβει» δυνατότητες όπως και ανεξερεύνητους θησαυρούς. Με λίγα λόγια, οι παραγωγικές δυνατότητες, τα διαμετακομιστικά κέντρα, που παράγουν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας πρέπει να στηριχθούν ως ευκαιρία για θέσεις εργασίας και για ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η ομορφιά του τόπου μας «κρύβεται» στις κοντινές αποδράσεις. Λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της Αττικής, απολαμβάνουμε τις παραλίες, στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Πόρτο Γερμενό, τον πολιτισμό στην Ελευσίνα, στα Μέγαρα, τις ομορφιές στα Βίλλια. Γι’ αυτό καλώ, από το βήμα που μου δίνετε, τους αναγνώστες σας να ανακαλύψουν με μικρές αποδράσεις τη Δυτική Αττική. Γιατί η ομορφιά τελικά είναι δίπλα μας.

Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα της Δυτικής Αττικής σε σχέση με τον κορονοϊό. Πώς συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην ανάσχεση της κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας και στην περιοχή μας. Τα κρούσματα κορονοϊού είναι σε ύφεση τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Αττική, με τήρηση των μέτρων προστασίας, με εμβολιασμούς και με τη βελτίωση του καιρού.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνέβαλαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με μαζικά τεστ σε πολίτες και εργαζόμενους στη Δυτική Αττική, σε χώρους εργασίας, που, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αποτελούν βασικές εστίας διασποράς, και με διάφορα άλλα μέτρα.

«Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»: Το μεγάλο στοίχημα για τη Δυτική Αττική και την Ελευσίνα. Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός και πώς στηρίζει το εγχείρημα η Περιφέρεια Αττικής;

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε συνέπειες και στον τομέα του πολιτισμού. και για αυτό αναβλήθηκε και η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», η Ελευσίνα, για το 2023. Η πορεία του σχεδιασμού προχωρά, όπως μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι φορείς, και ο Δήμος Ελευσίνας και ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει εμπράκτως το πρόγραμμα που συντονίζει η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Ελευσίνα 2023». Πιστεύουμε ότι η Ελευσίνα αξίζει και έχει τις δυνατότητες να στηρίξει αυτό το εγχείρημα, που θα αποδώσει στον πολιτισμό και την ανάπτυξη ευρύτερα της Αττικής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο