Αναζητώντας τρόπους να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για την αναγκαιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν να θέτουν δημόσια την ανάγκη για την παροχή κινήτρων σε όσους εμβολιάστηκαν.

Ορόσημο αποτελεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη δυνατότητα επιλογής και των τεσσάρων διαθέσιμων εμβολίων. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αρχής γενομένης ίσως και σήμερα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και να ακολουθήσει στη συνέχεια και η τελευταία, αυτή των 18 έως 24 ετών.

Στα όσα συζητούνται περιλαμβάνεται η δυνατότητα όσοι έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση εντός της επικράτειας, η πρόσβαση σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά το χειμώνα και η συμμετοχή σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.

Επιπλέον συζητείται η απαλλαγή από τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που θα διευκολύνει και τον τουρισμό. Κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ήδη οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν και ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στην χώρα μας, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.