Το ΚΙΝΑΛ, «στα μείζονα, καίρια και μεγάλα θέματα λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, κρατώντας μια ουσιαστική αντιπολιτευτική στάση», υποστηρίζει ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης.

Σημειώνει, δε, ότι «μας χωρίζει άβυσσος» με τα πρώην στελέχη που διέφυγαν, «προς ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», και αποδεικνύει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιδίδονται σε έναν ατέρμονα επικοινωνιακό στίβο μάχης εντυπώσεων».

Η πανδημία για τον τομεάρχη Τουρισμού και Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ λειτούργησε ως «καταπέλτης» αλλά και ως «επιταχυντής» σαρωτικών αλλαγών στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή. Θεωρεί μονοσήμαντο τον ρόλο του ΕΣΥ και ζητά «ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενίσχυση της νησιωτικότητας, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, των νέων τεχνολογιών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΚΙΝΑΛ, καθοριστικός παίκτης μεταξύ των δύο μεγάλων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή διεκδικητής εξουσίας, όπως το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ; 

Το Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί πάντα μία αυθεντική δύναμη αλλαγής αλλά και ανατροπής, εντός, εκτός και επί του Κοινοβουλίου. Είναι η πολιτική οικογένεια του Κινήματος Αλλαγής, λόγω των ιστορικών της καταβολών, λόγω της πολύχρονης πολιτικής διαδρομής της και συνύπαρξής της με την ίδια την κοινωνία, που μπορεί και αφουγκράζεται τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες. Αυτό άλλωστε είναι πρόδηλο από τη συνολική κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, όπου στα μείζονα, καίρια και μεγάλα θέματα λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, κρατώντας μια ουσιαστική αντιπολιτευτική στάση, αρθρώνοντας λόγο με επιχειρήματα κι όχι με δημαγωγίες, κορώνες και λαϊκισμό. Με προτάσεις και πολιτική στάση ευθύνης πήραμε θέση σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Είναι εν τέλει το Κίνημα Αλλαγής που μπορεί να αφουγκράζεται και να «ερμηνεύει» τον κοινωνικό παλμό και τις κοινωνικές ανάγκες, να οραματίζεται και να τις μετατρέπει σε πολιτικό σχεδιασμό.

Σ’ αυτόν τον ρόλο, που εσείς θέλετε για το κόμμα σας, Φώφη Γεννηματά ή νέα ηγεσία με Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη ή με κάποιον άλλον;

Το ζητούμενο για όλους μας αλλά και για την ίδια την παράταξη συνολικά είναι να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την επανάληψη εσωτερικών διαδικασιών που τραυμάτισαν και πλήγωσαν την ίδια την παράταξη και διαμόρφωσαν «εσωκομματικές διαιρετικές τομές». Στόχος όλων μας είναι η ενότητα. Γι’ αυτό θα κληθούμε να παλέψουμε όλοι, τόσο κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών, πολύ δε περισσότερο μετά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτιμώ πως η συζήτηση πρέπει να ξεφύγει από τα «πολιτικά πρόσωπα» και να επικεντρωθεί στο όραμα για την κοινωνία μας την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, στην εσωκομματική δημοκρατία, στην πολυφωνία, στον σεβασμό, στη διαφορετικότητα, στην ενότητα, την συσπείρωση και τον αγώνα. Και μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα χαράξουμε και το αύριο του Κινήματος και θα προκύψει η ηγεσία.

Σε ένα ενδεχόμενο σχήμα προοδευτικής διακυβέρνησης, ποιον βλέπετε εταίρο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Για να προχωρήσουμε σε συζητήσεις περί προοδευτικής διακυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε τι εννοούμε «προοδευτικό» και τι «συντηρητικό». Η μέχρι σήμερα πορεία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδείξει ότι και οι δύο επιδίδονται σε έναν ατέρμονο επικοινωνιακό στίβο μάχης, σ’ ένα ατελείωτο παιχνίδι εντυπώσεων άνευ ουσίας και περιεχόμενου, απλά και μόνο για να κερδίσουν επικοινωνιακά. Το Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει με την υπεύθυνη στάση του πως δεν αποτελεί, τουλάχιστον ιδεολογικά και ουσιαστικά, τον δορυφόρο των άλλων κομμάτων, αλλά τη ραχοκοκαλιά κάθε πρωτοβουλίας και πολιτικής συνεργασίας, θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις κάθε φορά γι’ αυτό. Αντί, λοιπόν, να ερωτάται το Κίνημα Αλλαγής σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, θα έπρεπε να ρωτήσετε τους υπόλοιπους, αν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την υπεύθυνη στάση και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, που έμπρακτα έχει αποδείξει πως λειτουργεί με γνώμονα το καλό της χώρας.

Ποιο είναι το δικό σας αφήγημα για τη μετά την πανδημία εποχή;

Η πανδημία λειτούργησε ως «καταπέλτης» αλλά και ως «επιταχυντής» σαρωτικών αλλαγών τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή. Δίδαξε σε όλους μας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Η κρίση της πανδημίας, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, αποτέλεσε και μια ευκαιρία για τη χώρα μας. Κατέστησε σαφή τον μονοσήμαντο ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε. Στη μετα-Covid εποχή, πρέπει να παλέψουμε για την ενίσχυσή του, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων και των δομών Υγείας γενικότερα, ειδικά στην Περιφέρεια της χώρας και στα νησιά μας.

Είναι επίσης επιβεβλημένη ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας στην αποκέντρωση, στην ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέτοντας τη νησιωτικότητα και τις πολιτικές γύρω από αυτήν στο προσκήνιο της δράσης μας. Τομείς όπως ο τουρισμός και η απαραίτητη στροφή σε νέες ελκυστικότερες μορφές, η αγροτική παραγωγή και οι νέες τεχνολογίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή μεταρρύθμιση αποτελούν κορυφαία κεφάλαια που πρέπει να τοποθετηθούν στην κορυφή της ατζέντας μας.

Βλέπουμε πρώην στελέχη του χώρου σας σε κορυφαίες θέσεις, τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ… Αλήθεια, γιατί έφυγαν και πώς τα αντιμετωπίζετε;

Η ίδια μου η ζωή αλλά και η πολιτική μου διαδρομή περιγράφονται με τρεις κυρίως λέξεις: Υπευθυνότητα, σταθερότητα, συνέπεια. Είναι αρχές που με έχουν καθορίσει ως άνθρωπο, ως επαγγελματία αλλά και ως «πολιτικό». Ποτέ μου δεν αναλαμβάνω ευθύνες απλώς για να τις αναλάβω και ποτέ δεν συμμετέχω σε κοινωνικές ή και πολιτικές ομάδες απλώς για να συμμετέχω. Με καθορίζει ως άνθρωπο το δόγμα «ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα» και όχι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», Οπότε, όπως κι εσείς αντιλαμβάνεστε, με αυτήν την κατηγορία ανθρώπων και πολιτικών «μας χωρίζει άβυσσος». Το ότι κάποιοι προτίμησαν τον δρόμο της σύμπραξης, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί από τον χρόνο και μόνο, αποδεικνύει όμως, επιτρέψτε μου, την έλλειψη στελεχών στους αντίπαλους χώρους. Αποδεικνύει, επίσης, πως το μόνο που επιθυμούν τα δύο αυτά κόμματα είναι ο διεμβολισμός της παράταξής μας, που συνεχίζει να εκφέρει ουσιαστικό πολιτικό λόγο.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο