Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, δημοσίευσε σήμερα άρθρο της με τίτλο «Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» με  το οποίο επί της ουσίας παρουσιάζει την ατζέντα της γειτονικής χώρας ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το απόγευμα της προσεχής Δευτέρας.

Επί της ουσίας πρόκειται για τα θέματα που είχαν τεθεί και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαγούσογλου κατά τη διάρκεια των επαφών τους τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα.

Έτσι, η τουρκική ατζέντα σύμφωνα με το δημοσίευμα θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εγκατάλειψη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, για την οποία υπενθυμίζει πως συνιστά casus belli (σ.σ. αιτία πολέμου).
  • Αποστρατιωτικοποίηση νησιών Αιγαίου Πελάγους.
  • Αμφισβήτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου, με επιμονή στην «διαγραφή» του Χάρτη της Σεβίλλης.
  • Λύση δύο κρατών (ήτοι διχοτόμηση) στο Κυπριακό, όπου επαναλαμβάνει πως η λύση της ομοσπονδίας είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι κρίσιμες συζητήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων. Για παράδειγμα η ελληνική πλευρά δεν έχει υποχωρήσει από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως “casus belli”. Η Ελλάδα επίσης δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Επίσης η Αθήνα εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, με τον «χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις που βασίζονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εκτός συνομιλίας. Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σε αυτόν τον τύπο, αλλά δεν είναι πλέον ρεαλιστικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Στο δημοσίευμα κατηγορούνται επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι κρύβονται πίσω από τις συνεργασίες που έχει συνάψει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, προσθέτοντας πως «αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ ενδυναμώνουν και ενθαρρύνουν την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα».