Τα θέματα της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης και της εξασφάλισης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα δικαστήρια συζήτησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και συμφώνησαν να συνεργαστούν Υπουργείο και Περιφέρεια στους δύο αυτούς τομείς.

«Το θέμα της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης και της επιτάχυνσης της απονομής της είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ήδη η κυβέρνηση και όλα τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών ώστε να επιτύχουμε τον εφικτό και πολυπόθητο στόχο εδώ και αρκετά χρόνια της επιτάχυνσης και της υποστήριξης της δικαιοσύνης για όλη την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας όλων των χωρών που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε άτομα με αναπηρία, ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει ήδη σε ισχύ το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τέλει υπό τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι και με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών μπορεί να συνδράμει σε αυτό το ζήτημα.

«Είναι ένα θέμα βαθιά κοινωνικό, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το βελτιώσουμε πάρα πολύ σύντομα και με επαρκή τρόπο. Είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα αξιακό και είναι θέμα μείζονος προτεραιότητας για την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αρωγός στην προσπάθεια να προχωρήσει η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης ακόμη και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Σχετικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα δικαστήρια, είπε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεργαστεί το επόμενο διάστημα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες και να τοποθετηθούν μέσα και δυνατότητες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Δεν είναι καθόλου ανεκτό και δεν πρόκειται να είναι από μας ανεκτό το 2021 να υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν εύκολα στα δικαστήρια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.