Πανδημία και κλιματική αλλαγή: οι ηγέτες των χωρών της G7 θα αναζητήσουν κοινές απαντήσεις στις παγκόσμιες κρίσεις στη διάρκεια της πρώτης τους δια ζώσης συνάντησης σήμερα έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια, ξεκινώντας από τη διανομή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά της covid-19.

Έπειτα από μήνες τηλεδιασκέψεων, σήμερα επιστρέφουν στις συζητήσεις γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Κορνουάλη της Βρετανίας, ενώ το βράδυ θα παραστούν σε δεξίωση που θα παραχωρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και αύριο Σάββατο θα έχουν μπάρμπεκιου στην παραλία.

Στη σύνοδο της G7 συμμετέχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής σύνοδος για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τον δρόμο της πολυμέρειας έπειτα από χρόνια απομόνωσης των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτη φορά συμμετέχουν στη G7 και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι.

Αντίθετα θα είναι η τελευταία για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ίσως για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είναι ο οικοδεσπότης της συνόδου, δεν θα έχει την ευκαιρία να κάνει χειραψία με τους ηγέτες των χωρών, καθώς λόγω της πανδημίας covid-19 η G7 θα διεξαχθεί υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, ανάμεσά τους και καθημερινή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό.

Ένα δισεκατομμύριο εμβόλια

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και ο πιο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων κατά της covid-19 από τις πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των πιο φτωχών.

Μπροστά στις αυξανόμενες εκκλήσεις για αλληλεγγύη, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να συμφωνήσουν να προσφέρουν «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δόσεις» και να αυξήσουν τις ικανότητες παραγωγής τους, με στόχο «να τερματιστεί η πανδημία το 2022», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Έχει έρθει η ώρα οι πιο σημαντικές δημοκρατίες παγκοσμίως και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εμβολιάσουν τον κόσμο, διότι κανείς δεν είναι προστατευμένος για όσο καιρό δεν είναι προστατευμένοι όλοι», τόνισε ο Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευθεί να δωρίσουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η Βρετανία 100 εκατομμύρια, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Δεν αρκούν όμως, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις: η G7 πρέπει να εγκρίνει την αναστολή των πατεντών για τα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να επιτρέψει τη μαζική τους παραγωγή. Ουάσινγκτον και Παρίσι τάσσονται υπέρ της κίνησης αυτής, όμως η Γερμανία είναι αντίθετη.

«Με τους τρέχοντες ρυθμούς οι χώρες με χαμηλό εισόδημα θα χρειαστούν 57 χρόνια για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό των χωρών της G7. Είναι ηθικά απαράδεκτο αλλά και αντιπαραγωγικό με δεδομένο τον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού», υπογράμμισε η Oxfam.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η G7 θα ζητήσει τη διεξαγωγή και νέας έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού.

Σχέδιο Μάρσαλ για το κλίμα

Η άλλη προτεραιότητα της συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.

Ο Τζόνσον φιλοδοξεί να συμφωνηθεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους Times, αντίστοιχο με το αμερικανικό σχέδιο που υιοθετήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 δεσμεύθηκαν να αναστείλουν ήδη από φέτος τη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα και εκπέμπουν διοξείδιο αλλά και να διακόψουν σταδιακά κάθε επιχορήγηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Μπάιντεν και Τζόνσον εμφάνισαν ενωμένο μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και οι δύο στενοί εταίροι συμφωνούν σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι προκλήσεις που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες επίσης θα συζητηθούν στη διάρκεια της G7, υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Αν και ο Μπάιντεν απέφυγε να εκφράσει δημοσίως επικρίσεις για το θέμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να υπενθυμίσουν στον Τζόνσον τη δέσμευσή τους στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις οποίες το Λονδίνο προσπαθεί να αμφισβητήσει.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ