Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 480.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς ο λατινοαμερικάνικος γίγαντας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων απειλείται από τρίτο κύμα και οδεύει να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς μέσα στον μήνα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.504 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 88.092 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε χθες τους 482.019 νεκρούς επί συνόλου 17.210.969 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Μολαταύτα ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου ανήγγειλε πως το υπουργείο Υγείας θα επιτρέψει σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή έχουν αναρρώσει αφού νόσησαν να μη φορούν μάσκες.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, που εξαρχής εναντιωνόταν στα lockdowns και την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, υποστήριξε ότι τα περιοριστικά μέτρα αφορούν μόνο όσους έχουν μολυνθεί. «Είναι χρήσιμα για αυτούς που έχουν μολυνθεί. Οι καραντίνες είναι για τους μολυσμένους», αποφάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την προώθηση του τουριστικού τομέα, που όπως είπε βρίσκεται «στην εντατική» αλλά αναρρώνει.

Το 23,6% των Βραζιλιάνων έχει λάβει μία δόση εμβολίου και μόλις το 10,2% και τις δύο ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.