Tο ερώτημα που ήδη απασχολεί πολύ κόσμο είναι ποια ομάδα θα φτάσει στην κατάκτηση της διοργάνωσης, Euro 2020. Το BBC Sport επιχείρησε να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Aφού λοιπόν προχώρησε σε ανάλυση τάσεων, στατιστικών και δεδομένων του παρελθόντος, κατέληξε ποια εκ των 24 που συμμετέχουν στη φετινή έκδοση του θεσμού θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο «Γουέμπλεϊ» στις 11 Ιουλίου.

Οι προκριθέντες από τα μπαράζ

Σύμφωνα με το BBC, καμία ομάδα που προκρίθηκε μέσω των μπαράζ από τα προκριματικά του Euro δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει μέχρι τον τελικό. Συνεπώς από τη λίστα του Euro 2020 φεύγουν αυτομάτως τέσσερις ομάδες. Αυτές είναι οι Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σκωτία και Σλοβακία

Οι πρώτες ομάδες των προκριματικών

Ούτε οι πρώτες ομάδες που πέρασαν από τα προκριματικά έπαιξαν στον τελικό. Άρα μένουν εκτός ακόμη 10 ομάδες. Ο λόγος γίνεται για τις Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία και Ουαλία.

Όχι η διοργανώτρια χώρα

Σε 10 διοργανώσεις από το 1980, μόνο μία χώρα έχει καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο του Euro στη χώρα της και αυτή ήταν η Γαλλία. Το Euro που μόλις άρχισε, που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο με 11 χώρες να φιλοξενούν αγώνες, διαγράφει και άλλες από την πιθανότητα κατάκτησης του τροπαίου. Οπότε εκτός μένουν και οι Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία.

Έχουν εμφανιστεί σε τελικό στο παρελθόν

Πέντε από τους τελευταίους έξι νικητές του Euro εμφανίστηκαν σε προηγούμενο τελικό. Η μόνη που αποτέλεσε την εξαίρεση του… κανόνα είναι η Ελλάδα με το έπος του 2004. Κατόπιν τούτου, οι Κροατία, Πολωνία, Ουκρανία και Ελβετία δεν έχουν ελπίδες για την ευρωπαϊκή κορυφή.

Η ώρα του τελικού του Euro 2020

Ποιοι μένουν λοιπόν μετά από όλα αυτά; Η Γαλλία και το Βέλγιο!

Ψάχνοντας τον νικητή του Euro, το BBC Sport ανέτρεξε στα στοιχεία του Champions League. Για παράδειγμα, στο Euro 2016 η Πορτογαλία είχε 27 βασικούς παίκτες που έπαιζαν στο Champions League τη χρονιά 2015-16. Παρόμοια και τα στοιχεία της Γαλλίας, η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, έχοντας 49 παίκτες στο Champions League την περίοδο 2017-18.

Σύμφωνα λοιπόν με το Nielsen’s Gracenote, τα στοιχεία για το Euro 2020 είναι τα εξής: Γαλλία (63 βασικοί στο Champions League), Ισπανία (51), Γερμανία (38), Ουκρανία (32), ενώ το Βέλγιο βρίσκεται στη 12η θέση της σχετικής λίστας με 18.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, το αγγλικό ειδησεογραφικό δίκτυο καταλήγει ότι φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2020 είναι η Γαλλία.