«Η περιοχή ευθύνης μας είναι ένα απέραντο εργοτάξιο», τονίζει, μιλώντας στο «Π», αναφερόμενη στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Αντιπεριφέρεια Νήσων Αττικής η αντιπεριφερειάρχης Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη. Η ίδια αναφέρεται, επίσης, στα συγκριτικά πλεονέκτημα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.

Ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο έργο, που εξασφαλίζει την υδροδότηση της Αίγινας, μέσω αγωγού. Σε τι στάδιο βρισκόμαστε; Πόσο σημαντικό έργο είναι για το νησί;

Το εμβληματικό έργο του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας, μήκους 14 χλμ., παραδίδεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αποτελεί έργο πνοής για το νησί, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ! Η Αίγινα θα έχει νερό! Αποτελεί γεγονός το ότι περάσαμε διά πυρός και σιδήρου για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής, με τις εργασίες να τρέχουν με γρήγορο ρυθμό. Το έργο το βρήκαμε όταν παραλάβαμε ως διοίκηση, το 2019, σταματημένο. Έπρεπε να λύσουμε γραφειοκρατικά ζητήματα και το κάναμε άμεσα, καθώς ο Γιώργος Πατούλης είχε δώσει εντολή το έργο να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Αντιμετωπίσαμε δολιοφθορά και ακολούθησε η πανδημία. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Και ιδού!

Ποια άλλα έργα και παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη στην περιφερειακή διοίκηση Νήσων Αττικής και ποια δρομολογούνται;

Η περιοχή ευθύνης μας είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Και, φυσικά, δίνουμε έμφαση και στην κοινωνική πρόνοια. Έργα σε εξέλιξη βρίσκονται παντού: Αναφέρω ενδεικτικά τα πολλά έργα οδοποιίας και ανάπλασης σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Νήσων Αττικής, έργα όπως ο ΧΥΤΥ Κυθήρων και των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, οι εργασίες στη Βιβλιοθήκη Αμπελακίων, το έργο επισκευής του εξωτερικού λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Ύδρας, τα λιμάνια στην Πέρδικα και στην Αγία Μαρίνα στην Αίγινα, μεταξύ πολλών άλλων έργων. Θωρακίζουμε τα νησιά υγειονομικά, χρηματοδοτώντας μάλιστα το Λιμενικό Σώμα για την προμήθεια σκάφους για την άμεση διακομιδή ασθενών από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Με χαρά σάς ενημερώνω ότι ξεκινούν τα έργα ανακαίνισης του κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεουσείου Στέγης στην Αίγινα, για τη λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Άγιος Νεκτάριος» της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Ο Γιώργος Πατούλης μίλησε δικαίως για ένα έργο με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να επενδύει σε κοινωνικές δομές. Επίσης, συμπαραστεκόμαστε εμπράκτως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο. Τα νησιά, αλλά και ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων, θα πρωταγωνιστήσουν τη φετινή χρονιά; Θα είναι ασφαλείς προορισμοί;

Σας διαβεβαιώνω πως κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε συνεργασία πάντα με τους δήμους, ώστε τα νησιά της Αττικής και η Τροιζηνία και τα Μέθανα να αποτελέσουν τους πρωταθλητές αυτού του θέρους. Δεν σας κρύβω την αισιοδοξία μου, και το λέω αυτό, διότι γνωρίζω πόση προσπάθεια έχει καταβληθεί. Προ ημερών είχα τη δυνατότητα να τοποθετηθώ και να μιλήσω για τα νησιά μας στο συνέδριο υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη. Εκεί είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τα νησιά μας τους μετέχοντες, να επαναλάβω ότι αποτελούν ασφαλείς προορισμούς και να αναφερθώ σε όλα εκείνα τα στοιχεία που τα καθιστούν μοναδικά για τους τουρίστες. Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στον θεματικό τουρισμό, στον οποίο επενδύουμε πραγματικά πολύ.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι κατοικώ στην όμορφη Σαλαμίνα με την οικογένειά μου και γνωρίζω καλά την υφή των θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών. Η μάχη από την πλευρά μου για την ανάπτυξή τους θα είναι διαρκής και ασυμβίβαστη.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Δήμων της Αντιπεριφέρειας ΠΕ Νήσων Αττικής;

Είναι αμέτρητα. Από πού να αρχίσω… Υπέροχος και φιλόξενος κόσμος, ειδυλλιακά τοπία, παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς, σπουδαία προσκυνήματα, εντυπωσιακοί αρχαιολογικοί χώροι και δείγματα νεοκλασικής αλλά και βυζαντινής αρχιτεκτονικής, γευστική κουζίνα και εγγύτητα με την Αθήνα, που επιτρέπει και μονοήμερες ή ολιγοήμερες αποδράσεις. Όλα αυτά καθιστούν τα νησιά μας ιδανικούς προορισμούς. Οι επισκέπτες των νησιών μας, της Τροιζήνας και των Μεθάνων, πάντα επιστρέφουν. Η δε εγγύτητα με την πρωτεύουσα αλλά και τα πολύ τακτικά δρομολόγια προσφέρουν αμέτρητες ευκαιρίες αναζωογόνησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, και όχι μόνο.

Με ποιους τρόπους η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης και της ιστορικό-πολιτιστικής πτυχής των Δήμων της ΠΕ Νήσων Αττικής;

Θα είμαστε πάντα παρόντες στα εθνικά προ(σ)τάγματα, πρωταγωνιστούμε στους εορτασμούς στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Οι νησιώτες μας αλλά και οι πολίτες της Τροιζηνίας και των Μεθάνων ήταν μπροστάρηδες στην Εθνεγερσία, αναδεικνύοντας διά του αγώνα σπουδαίους ήρωες που έγραψαν με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων. Η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε από την Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού, τον εορτασμό των 200 χρόνων της Εθνεγερσίας, σε μια εκδήλωση την επιμέλεια της οποίας είχε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη. Το πρόγραμμα των λαμπρών εκδηλώσεων θα συνεχιστεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας στα «Μιαούλεια» και στα «Κουντουριώτεια» της Ύδρας, στην Αρμάτα αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις στο νησί των Σπετσών, στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζηνίας, στην εκδήλωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Σαλαμίνα και σε ημερίδα των Κυθήρων για το 1821. Προ ημερών εκπροσώπησα τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στην τελετή παράδοσης των μεταφρασμένων οθωμανικών αρχείων, που αφορούν στην Ύδρα, στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο του νησιού. Τα αρχεία αυτά θα ρίξουν φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Επανάστασης.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο