Ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν χρειάστηκε να χαιρετήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν, κατά την είσοδο του τελευταίου στην αίθουσα όπου πραγματοποείται η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έμεινε μακριά από τις γνωστές, επιλογές του στις συναντήσεις του με άλλους ηγέτες .

Οι δύο άντρες χαιρετίστηκαν με τον νέο χαιρετισμό που μας έχει επιβάλει ο κορωνοϊός και ο φωτογραφικός φακός έπιασε τον Ερντογάν να είναι ένα βήμα πριν κάνει χεριοφίλημα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι δυο τους θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση, μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου – και αφού ο Ερντογάν θα έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει στον πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ωστόσο , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ, φρόντισε να «υπενθυμίσει» την σημαντική εμπλοκή της χώρας του στις νατοϊκές επιχειρήσεις και να «διαφημίσει» την αξία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου..


Όπως είναι γνωστό, ο Τζο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας – ενώ ήδη από τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Ένας…άλλος  Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο

Μακριά από την γνωστή του ρητορική έμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αναφορά που έκανε στα ελληνοτουρκικά, μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της  Συνόδου Κορυφής του  ΝΑΤΟ. Ενόψει των συναντήσεων με Μητσοτάκη και – κυρίως – τον Τζο Μπάιντεν,  προτίμησε να εμφανιστεί διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου.  Χαρακτήρισε (νατοϊκό)  «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», όπως είπε, θα υπηρετήσει την σταθερότητα και και την ευημερία στην περιοχή.

Η σχετική αναφορά έχει ως εξής: 

«Σεβόμαστε το Διεθνές δίκαιο, την δικαιοσύνη και την ισότητα, τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντα στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της γείτονος και συμμάχου, Ελλάδας, όπως και η επίλυση των διμερών θεμάτων,  επίσης θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».