Την προαναγγελία ότι από τον Ιούλιο οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self-test κάνει μέσω του «Π» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης. Ακόμα, αποκαλύπτει ότι μέσα στον Ιούλιο θα σταματήσει η υποχρέωση των εμβολιασμένων πολιτών να προβαίνουν σε διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με κρούσμα, αλλά και να μπαίνουν σε καραντίνα. Υπογραμμίζει ότι τα νησιά της χώρας θα είναι σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης όταν ξεκινήσει η έντονη τουριστική σεζόν. Τονίζει, δε, ότι σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση τόσο για τις διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους πολίτες, όσο και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες.

Ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας δωρεάν διάθεσης των self tests μέσω των φαρμακείων. Τι θα γίνει εντός του Ιουλίου; Ποια «κανάλια» θα χρησιμοποιηθούν και για ποιες ομάδες;

Τα self-tests μαζί με τον εμβολιασμό συνέβαλαν καθοριστικά στην άρση των περιορισμών της προηγούμενης περιόδου και στη σταδιακή απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τους περιορισμούς της πανδημίας. Από τις 12/4, που τέθηκε σε εφαρμογή η πολιτική, είχαμε πολύ μεγάλη μείωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες ενώ διαγνώστηκαν περίπου 30.000 κρούσματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασυμπτωματικοί ασθενείς. Από τον Ιούλιο και για όλο το καλοκαίρι, η δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικών tests θα συνεχιστεί μέσω εξειδικευμένων καναλιών διανομής προς τους δικαιούχους. Λόγω της επιτάχυνσης του προγράμματος εμβολιασμών και της ύφεσης στα επιδημιολογικά δεδομένα, η δωρεάν διανομή θα αφορά εργαζόμενους σε κλάδους με έντονη δραστηριότητα το καλοκαίρι, όπως ενδεικτικά η εστίαση και ο τουρισμός, καθώς και στην ηλικιακή ομάδα 18-30, στην οποία τώρα είναι σε εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικό self-test; Έχει νόημα κάτι τέτοιο;

Από τον Ιούλιο, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self-test. Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία»; Ο κόσμος ανταποκρίνεται στα διαθέσιμα ραντεβού; Διότι βλέπουμε επιμέρους ποσοστά που δεν είναι πάντα ενθαρρυντικά…

Θεωρώ ότι όλοι οι πολίτες, και ειδικά αυτοί που έχουν ήδη εμβολιαστεί, είναι ικανοποιημένοι από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, την αρτιότητα της οργάνωσης αλλά και τον σεβασμό που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι και συντελεστές της επιχείρησης σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς και η δυναμικότητα του συστήματος αυτήν τη στιγμή υπερβαίνει καθημερινώς τους 100.000 εμβολιασμούς. Εκτιμούμε ότι ο εμβολιασμός του 60%-70% του πληθυσμού θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, αφού εντός του Ιουλίου θα ξεπεράσουμε κατά πολύ το ορόσημο των 6 εκατ. συμπολιτών μας που θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή και τα διαθέσιμα ραντεβού που ανεβαίνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα σχεδόν εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες. Ενδεικτικά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου η πληρότητα των ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson φτάνει το 100%.

Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων θα φτάσουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, το 75% εμβολιασμένων με μία δόση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού αποδεδειγμένα αυτές οι ηλικίες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο.

Είχε τεθεί ο στόχος ως προς την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να είναι τα νησιά θωρακισμένα έως τις αρχές Ιουλίου. Θα είναι;

Σε όλα τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων οι εμβολιασμένοι με μία δόση είναι πάνω από 60% ενώ στα 19 μεγάλα νησιά, στα οποία είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες η εμβολιαστική επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», 3 στους 10 είναι πλήρως εμβολιασμένοι και περίπου 1 στους 2 έχουν λάβει την πρώτη δόση. Επιπλέον, πέρα από τα εμβόλια Johnson & Johnson, θα αποσταλούν και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, ώστε να τονωθεί ακόμα περισσότερο η εμβολιαστική δυναμική. Τα νησιά μας θα βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, πριν ξεκινήσει η έντονη τουριστική περίοδος.

Θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα τα ραντεβού και για τους νεότερους πολίτες, 18-24 ετών; Και τι θα γίνει με τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι; Από πότε και πώς θα μπορούν να εμβολιαστούν;

Η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών προς το παρόν εμβολιάζεται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας για όλα τα εμβόλια, αφού αξιολογήσουμε τη συμμετοχή της ομάδας 24-29.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες το επιχειρησιακό σχέδιο και η ακριβής ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, εντός του Ιουνίου, για τη δήλωση και την καταγραφή των κατάκοιτων συμπολιτών μας, τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών κ.ά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η συζήτηση για μεγαλύτερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους πολίτες. Πρακτικά, τι θα σημαίνει αυτό; Θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους; Θα μπορούν να μη φορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάσκα;

Είναι ένα ζήτημα σύνθετο, που άπτεται της δημόσιας υγείας, με εκφάνσεις επιστημονικές, ηθικές, νομικές, κοινωνικές και βέβαια πολιτικές. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε διευκολύνσεις κατά την άσκηση δικαιωμάτων που συνδέονται με οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ειδικά, όταν λόγω του εμβολιασμού εκλείπει και ο λόγος για τον οποίο είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί. Η καθολική πρόσβαση στον εμβολιασμό αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε ρύθμιση και πάντα θα λαμβάνονται υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ήδη, πάντως, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –που πρώτος ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε– είναι μια μορφή διευκόλυνσης στον πλήρως εμβολιασμένο πολίτη που μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε PCR test ή τεστ αντιγόνου.

Στο επόμενο διάστημα, και όταν ολοκληρωθεί ο επιστημονικός διάλογος που αναπτύσσεται στην Επιτροπή Βιοηθικής καθώς και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τις διευκολύνσεις σε καθημερινές δραστηριότητες, που μπορεί να τις διακρίνει υψηλός ή χαμηλός κίνδυνος μετάδοσης.

Σας προβληματίζουν οι συνταγματικές παράμετροι αυτής της συζήτησης; Και πότε θα πρέπει να αναμένουμε αυτό το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που έχει συσταθεί και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές ομάδες;

Καμία πιθανή σύγκρουση με το Σύνταγμα ή με διεθνείς συμβάσεις δεν ελλοχεύει στις προωθούμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το νομικό περίβλημα αυτών θα είναι ισχυρό και αναμφισβήτητο. Ως προς το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ειδικά σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, αναμένουμε σύντομα την εισήγηση της Επιτροπής, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο και ο απαραίτητος κοινωνικοπολιτικός διάλογος.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο