Την ανάγκη για θεσμικές πρωτοβουλίες με στόχο να θωρακιστεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η ελευθεροτυπία, αλλά να σταματήσει η ασυδοσία και η δολοφονία χαρακτήρων με ψευδείς ειδήσεις χωρίς ονοματεπώνυμο, διαπιστώνουν με δηλώσεις τους στο Αction24 ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Ο πρόεδρος του Action24, Διονύσης Παναγιωτάκης, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας Μακελειό, έθεσε πρώτος το ζήτημα, απάντησε στο εξώδικο του Στέφανου Χίου, στο οποίο ο κ. Χίος αναφέρει ότι εθίγη η τιμή και η υπόληψη του από τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτάκη, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν προσέβαλε τον Στέφανο Χίο. «Έκανα κάποιες αξιολογικές κρίσεις πάνω στα γραφόμενα του για μένα, τα οποία είναι ψευδή».
Ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε παράλληλα τα εξής ερωτήματα: «Τελικά που ανήκει αυτή η εφημερίδα; Το Μακελειό είναι μια εφημερίδα που δεν έχει εκδότη, δεν γράφει τίποτα στην ταυτότητα. Ας δούμε ποιος έχει αυτή την εταιρία, πίσω από αυτή την εκδοτική εταιρία που έχει έδρα την Κύπρο, βρίσκεται ένας λογιστής.
Όταν κάνεις δημοσιογραφία, πρέπει να ξέρουμε ποιος είσαι. Εμένα που με ξεφτιλίζουν στο παιδί μου, που θα τους βρω;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Action24 αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού για την οποία μίλησαν τόσο ο κ. Βορίδης όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κκ Ξανθόπουλος και Χρηστίδης.

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης είπε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναληφθεί πρωτοβουλία με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουμε την ελευθεροτυπία, ώστε να μην υπάρχουν έντυπα που κατασυκοφαντούν, σπιλώνουν, λοιδωρούν συστηματικά και μάλιστα έχουν διαμορφώσει μια τέτοια υποδομή ώστε να είναι αδύνατον να ελεγχθούν. Να μην δηλώνουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη τους, να μην είναι κατοχυρωμένο το σήμα τους στην εταιρία που τα εκδίδει, να μην είναι υπόλογος κανέναν για να αποζημιώσει κάποιον θιγόμενο, αν κριθεί έτσι. Ελευθεροτυπία δεν σημαίνει ασυδοσία ορισμένων οι οποίοι συστηματικά σπιλώνουν και συκοφαντούν και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες».
Ο κ. Ξανθόπουλος από την πλευρά του τόνισε τα εξής: «Ο Τύπος δεν μπορεί να εκτρέπεται σε δολοφονίες χαρακτήρων και να αναδεικνύει την κίτρινη πλευρά του. Στα φαινόμενα αυτά πρέπει να υπάρξει ομόθυμη πολιτική καταδίκη, αλλά και οι δημοσιογραφικές ενώσεις να πάρουν το μερίδιο που τους ανήκει. Να γίνει ένας θεσμικός διάλογος για να κάνει ο Τύπος απρόσκοπτα τη δουλειά του. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι γιατί η ποιότητα του Τύπου αντανακλά την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε από την πλευρά του: «Η πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτάκη πρέπει να έχει θεσμικό χαρακτήρα. Σεβόμαστε τον Τύπο αλλά δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ότι θέλει και να θίγονται προσωπικότητες. Έπρεπε να έχει γίνει πριν πολλά χρόνια, μας απασχολεί όλους».

Η δικηγόρος του κ. Παναγιωτάκη, Χριστίνα Παναγουλέα αναφέρθηκε στη νομική διάσταση του φαινομένου: «Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι της διαφάνειας των μέσων ενημέρωσης, ώστε να φτάνουμε στο φυσικό πρόσωπο. Θα φτάσουμε σε φυσικά πρόσωπα, αλλά αυτά δεν θα είναι ο Στέφανος Χίος. Δεν φαίνεται να είναι ούτε ο διευθυντής, ούτε ο εκδότης.
Το δεύτερο θέμα είναι τι επιτρέπεται εν τέλει στο βωμό της δημοσιογραφίας. Μπορεί να λέει κάποιος το οτιδήποτε και μετά να επικαλείται την δημοσιογραφία;», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό που απαιτείται για τη θωράκιση της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.