Ο ΠΡΩΤΟΣ (ΝΟΥΜΕΡΟ 1) ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ (ΝΟΥΜΕΡΟ 2) ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Στις 14 Ιουνίου 2021, σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη που είχε ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης με ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας Intuitive, της κατασκευάστριας εταιρείας του ρομποτικού συστήματος da Vinci στις ΗΠΑ, παρουσία και με ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας Sofmedica, της εταιρείας που αντιπροσωπεύει, εισάγει και διανέμει το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα, του ανακοινώθηκε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης είναι ο πρώτος στην Ευρώπη ρομποτικός Χειρουργός και ο δεύτερος στο κόσμο από την από την άποψη του αριθμού των επεμβάσεων που εκτέλεσε ο ίδιος, με περισσότερες από 8.000 περίπου ρομποτικές επεμβάσεις μέχρι σήμερα.
Η σημαντική αυτή διάκριση αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε τα εξής:
1. Σε αντίθεση με τον Δρ. Vipul Patel, πολιτεία Florida των Η.Π.Α., ο οποίος είναι ο πρώτος στον κόσμο ρομποτικός Χειρουργός, και χειρουργεί μόνο ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και διενεργεί μόνο ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, χειρουργεί και καλύπτει με απόλυτη επιτυχία και αξιοπιστία όχι μόνο όλο το φάσμα των ουρολογικών ρομποτικών επεμβάσεων για περισσότερο από 15 χρόνια (ρομποτική νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή με ή χωρίς εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή, ρομποτική μερική/ριζική νεφρεκτομή, ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή, ρομποτική ριζική κυστεκτομή με εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή με ρομποτική δημιουργία είτε ουρητηροειλεοστομίας κατά Bricker είτε ορθότοπης εγκρατούς νεοκύστης κατά Hautmann, ρομποτική οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή, ρομποτική επανεμφύτευση ουρητήρα, ρομποτική πυελοπλαστική, ρομποτική ιεροκολποπηξία, ρομποτική απλή-διακυστική προστατεκτομή με ή χωρίς εκκολπωματεκτομή κτλ) αλλά και περίπλοκες και δύσκολες ρομποτικές επεμβάσεις (ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις σε εξαιρετικά παχύσαρκους ή πολυχειρουργημένους ασθενείς, ρομποτικές επεμβάσεις διάσωσης μετά από ακτινοβολίες κτλ).
2. Σε αντίθεση με τον πρώτο Ρομποτικό Χειρουργό παγκοσμίως, τον Δρ. Vipel Patel, ο οποίος έχει στην διάθεσή του περισσότερα από 5 ρομποτικά συστήματα da Vinci, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης διαθέτει μόνο δύο υπερσύγχρονα ρομποτικά συστήματα da Vinci, ένα Xi και ένα Si.
3. Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης πραγματοποιεί αποκλειστικά ο ίδιος όλες τις ρομποτικές επεμβάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι μόνο ο ίδιος ο Χειρουργός που χειρίζεται το ρομποτικό σύστημα da Vinci, ο λεγόμενος «Χειρουργός-Κονσόλας». Οι συνεργάτες του, Δρ. Βασίλης Μώρος και Δρ. Κωνσταντίνος Σιγάλας, τον βοηθούν σαν Χειρουργοί-Βοηθοί δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι, σαν «bed-side assistant».
Με αφορμή την επιτυχία αυτή, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα στους χιλιάδες ασθενείς μας που μας εμπιστεύονται, κατόπιν στους συνεργάτες Ιατρούς και Ουρολόγους, στους γραμματείς του Ιατρείου και φυσικά στο προσωπικό, Ιατρικό και Διοικητικό, του νοσοκομείου Metropolitan στην Ελλάδα αλλά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Κύπρο.
Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης την στιγμή της διαδικτυακής συζήτησης με τα διοικητικά στελέχη των εταιρειών Intuitive και Sofmedica και παλιότερη αναμνηστική φωτογραφία του Δρ. Βασίλη Πουλάκη με τον Δρ. Vipul Patel και τον συνεργάτη του Δρ. Bernado Rocco, με αφορμή την επίσκεψη του Δρ. Vipul Patel στο νοσοκομείο Metropolitan, όπου παραβρέθηκαν μαζί με τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη σε ένα ρομποτικό χειρουργείο και «συν-χειρούργησαν» ρομποτικά.