Προβληματισμένοι είναι οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Ανγκελα Μέρκελ, για το άνοιγμα της Ελλάδας και σε εμβολιασμένους με εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, όπως το Sputnik και το Σίνοβακ. Στη Σύνοδο Κορυφής, υπήρξε αντιπαράθεση, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επιπλέον ελέγχους στους συγκεκριμένους ταξιδιώτες.

Μάλιστα όπως μετέδωσε στο Open TV η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα για τους Γερμανούς τουρίστες, καθώς στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα αφού, μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά «ελέγχους συνοριακούς δεν έχουμε προβλέψει» και πρόσθεσε: «Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με διαβεβαίωσε ότι αν πάνε εμβολιασμένοι και με άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα με το Sputnik, τότε θα λάβουν χώρα και άλλοι έλεγχοι και τεστ και εξετάσεις».

Όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο Νίκος Χρυσολωράς, απεσταλμένος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το θέμα της μετακίνησης των εμβολιασμένων με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, δεν έχει κλείσει. «Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως. Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε», φέρεται να υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις»
« Δεν υπάρχει πλειοψηφία για πρόσθετους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά «Πράγματι και η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε σε μια φράση της σε χώρες που δέχονται το Σπούτνικ που το δέχονται και άλλες που δεν το δέχονται. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Δεν υπάρχει πλειοψηφία για πρόσθετους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η χώρα μας έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ήτοι η πλήρης ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Πέρα και πάνω από αυτό κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός.