Την εκτίμηση πως η ινδική μετάλλαξη ή παραλλαγή Δέλτα, έχει  βρει τον τρόπο να “ξεκλειδώσει” το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών, έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυριαρχούν στέλεχος κορωνοιού στην Ελλάδα!

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και τοπικών lockdown σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοιό στελέχους Δ στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Tέλος όπως είπε το στέλεχος Δ είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη!