«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «

Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας – απαντώντας σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης – ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

Ο πρωθυπουργός «διασταυρώθηκε» με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων μέσα σε κουζίνα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες την ώρα του προγεύματος.