Δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου του 2019, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα διευρύνεται και φτάνει το 16,4%, καθώς οι πολίτες αξιολογούν θετικά τα πεπραγμένα του περασμένου 24μήνου και δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν νοσταλγούν την παλινόρθωση των προηγούμενων κυβερνώντων.

Με αναγωγή μάλιστα επί των εγκύρων η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγάλύτερα κόμματα φτάνει στις 17,2 ποσοστιαίες μονάδες και είναι υπερδιπλάσια από τη διαφορά των 8,32 μονάδων που είχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Επιπλέον, το 53,4% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 25,8%.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% είναι στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 5,5%, 3,5% και 3,0% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι η υποχώρηση της πανδημίας οδηγεί σε σταδιακή αύξηση την αισιοδοξία των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν την υποστήριξή τους στον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβερνητική ομάδα του και διατρανώνουν τη βούλησή τους για εξάντληση της τετραετίας.

Παράλληλα, με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που φέρει την κωδική ονομασία «Δέλτα», να απειλεί για τα καλά την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπαίνει ως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία βλέπει την ίδια ώρα ότι η θέση της για υποχρεωτικότητα των εμβολίων να γίνεται αποδεκτή απ’ όλο και περισσότερους πολίτες, σε ποσοστό 65%, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση.