Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας παρουσίασε ένα νέο νόμισμα ειδικής έκδοσης για να τιμήσει τη ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο σε ηλικία 99 ετών.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο σχεδιασμός του νομίσματος των 5 λιρών είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον Φίλιππο το 2008. Διαθέτει ένα πρωτότυπο πορτρέτο του, που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Ίνα Ρανκ – Μπρόντλεϊ.

Αν και είναι κανονικό νόμισμα, το κέρμα έχει σχεδιαστεί ως συλλεκτικό ή περιορισμένης έκδοσης και γι’ αυτό δεν θα τεθεί σε γενική κυκλοφορία. Η Βρετανία εκδίδει χαρτονόμισμα των 5 λιρών, γνωστό ως «fiver», το οποίο αποτελεί το χαρτονόμισμα με τη χαμηλότερη αξία που κυκλοφορεί.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για 73 χρόνια. Στην άλλη πλευρά του νομίσματος υπάρχει η 95χρονη μονάρχης, όπως είναι το έθιμο στα βρετανικά νομίσματα.

Το νόμισμα θα είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο του βασιλικού νομισαμτοκοπείου (Royal Mint), καθώς και ταχυδρομεία γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ειδικούς προμηθευτές στη χώρα και παγκοσμίως.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, το οποίο έχει σηματοδοτήσει σημαντικά βασιλικά γεγονότα για αιώνες, θα κάνει επίσης μια δωρεά 50.000 λιρών στο Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου για να υποστηρίξει το κοινωνικό έργο του στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.

Το νόμισμα κυκλοφόρησε χθες, 26 Ιουνίου, την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδυάζοντας τη διακεκριμένη ναυτική καριέρα που είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος.

«Αυτό το νόμισμα είναι το πιο κατάλληλο αφιέρωμα στον Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος συγκίνησε και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με τις δεκαετίες υπηρεσίας του τόσο στο έθνος όσο και στη μεγαλοπρέπεια της Βασίλισσας», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, με πληροφορίες Associated Press