Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, συναντήσαμε την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας μίλησε για τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και για τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τα παιδιά της και την οικογένειά της.

Βρισκόμαστε εν όψει της πρώτης εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι ποσό αναμένεται να απορροφηθεί από το υπουργείο Παιδείας και ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν;

Tρεις είναι οι άξονες προτεραιότητας που έχουμε θέσει, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης –προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ–, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης –προϋπολογισμού 395 εκατ. ευρώ– και τη στρατηγική για την αριστεία, την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός τι αφορά;

Αφορά την αναβάθμιση του ψηφιακού και τεχνολογικού εξοπλισμού με την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ψηφιακή μέριμνα, μέσω της επιταγής 200 ευρώ σε 560.000 νέους για την αγορά τάμπλετ, λάπτοπ ή υπολογιστή, τα εργαστήρια ρομποτικής και STEM στα σχολεία, καθώς και τα ψηφιακά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, αναβαθμίζονται οι ψηφιακές δεξιότητες με τη δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου σε διαδραστικό, προσβάσιμο ψηφιακό περιβάλλον, που ενισχύει τα 453 προγράμματα σπουδών, με την επιμόρφωση 120.000 εκπαιδευτικών στο νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τον νέο τεχνολογικό εξοπλισμό όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και, τέλος, τη διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών στα σχολεία

Αναλάβατε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιας για την Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Ποια ήταν η πρώτη σας κίνηση;

Πρωτεύων στόχος της υπουργού και δικός μου είναι το όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών, η εδραίωση της σύγχρονης εκπαιδευτικής προοπτικής της χώρας, η συντονισμένη και εποικοδομητική συνεργασία για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ποιος είναι ο στρατηγικός σας στόχος για την επόμενη χρονιά;

Να φέρουμε το σχολείο τού αύριο σήμερα, όπως πολύ εύστοχα είπε η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως. Η νέα σχολική χρονιά θα βρει το σχολείο με ανανεωμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία. Η αλλαγή αυτή υποστηρίζεται και επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με τα νέα προγράμματα σπουδών, με τον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, με την ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και τον σχεδόν διπλασιασμό τους, με την εισαγωγή δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα από το Νηπιαγωγείο και με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με τις οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών μας.

Αυτά που μας περιγράφετε θα ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζετε να φέρετε προς ψήφιση στη Βουλή;

Το επερχόμενο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων, στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, με διαρκή παροχή ανατροφοδότησης, αξιολόγηση με καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και συνεχείς επιμορφώσεις, που οδηγούν στην επαγγελματική πρόοδο, στην ανάδειξη της διοίκησης της εκπαίδευσης σε κεντρικό πυλώνα παιδαγωγικής στήριξης του σχολείου, με επιστημονικά κριτήρια επιλογής και αξιολόγηση, στον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Περιλαμβάνονται τομές όπως το πολλαπλό βιβλίο, η αποκέντρωση και ευελιξία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ερευνών και πρακτικής άσκησης, η αξιολόγηση μαθητών με καινοτόμες μεθόδους, όπως η «ανεστραμμένη τάξη».

Επειδή γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια…

Αρκετά…

…Αυτό λοιπόν που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οι καλές σχέσεις που έχετε με τους συναδέλφους σας βουλευτές.

Ναι, είναι αλήθεια ότι έχω καλές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές, άνδρες και γυναίκες. Μου αρέσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις, οι στοχευμένες ενέργειες, οι εποικοδομητικές συνεργασίες και τα απτά αποτελέσματα. Στηρίζω όλους τους συναδέλφους μου, σε όποιον χώρο και αν συναντηθούν οι δρόμοι μας, δίνω πάντα όλη μου την ενέργεια και τη θετική διάθεση, για να έχουμε επιτυχημένες συνέργειες.

Εισπράττετε το ίδιο κι από εκείνους;

Οφείλω να πω ότι μέχρι τώρα εισπράττω πίσω την ίδια γενναιοδωρία και στήριξη.

Και με την υπουργό πώς είναι η συνεργασία σας;

Είναι μια συνεργασία υποδειγματική, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Η Νίκη Κεραμέως ήταν και παραμένει εξαιρετικά υποστηρικτική και, με την αμεσότητά της, με βοήθησε να ενταχθώ στην υφιστάμενη ομάδα και να ενσωματωθώ, ιδανικά, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, έχω παρατηρήσει πως αρκετός κόσμος απευθύνεται σε εσάς με το μικρό σας όνομα, ως Ζέττα κι όχι ως κυρία Μακρή. Πώς το καταφέρατε αυτό;

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, κα Καραβοκύρη. Μου αρέσει να δίνω στον κόσμο την άνεση να μου απευθύνεται, όπως σε μια φίλη. Αυτή η οικειότητα χτίζεται στη βάση της εμπιστοσύνης, του σεβασμού, της κατανόησης, της υποστήριξης και, σίγουρα, δεν χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκτιμώ και απολαμβάνω τις σχέσεις αυτές, οι άνθρωποι γύρω μου το εισπράττουν, το καλοδέχονται και μου το επιστρέφουν με την απλότητα της προσφώνησής μου με το μικρό μου όνομα.

Ο πατέρας σας υπήρξε βουλευτής Γρεβενών. Τι κρατάτε ως συμβουλή από την πολιτική διαδρομή του;

Να βοηθάω όσο μπορώ, να μη μοιράζω ψεύτικες υποσχέσεις, να είμαι έντιμη, δηλαδή να είμαι ο εαυτός μου.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της πολιτικής «διαδρομής» που έχετε διαγράψει, είναι περισσότερες οι χαρές ή οι πίκρες;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήταν μια απολύτως συνειδητή επιλογή, που υπηρετώ πιστά από την πρώτη ημέρα και «γράφω χιλιόμετρα» στον πολιτικό στίβο καθημερινά, τρέχοντας μαραθώνιο, ξεπερνώντας εμπόδια και κάνοντας άλματα, όπου χρειάζεται.

Σε μια τέτοια διαδρομή ζωής, χαρές και πίκρες συνυπάρχουν. Εκτιμώ κάθε βήμα, κάθε συναίσθημα, κάθε εμπειρία, ευχάριστη ή και όχι τόσο, διδάσκομαι από τα γεγονότα, από τις συμπεριφορές, από τους ανθρώπους και μέσα στη δική μου ιδιοσυγκρασία βρίσκω τον τρόπο να μετατρέπω σε όφελος καταστάσεις.

Πώς το καταφέρνετε αυτό; Από πού αντλείτε δύναμη όταν έρχονται οι δυσκολίες;

Είμαι πολύ τυχερή, που έχω δίπλα μου την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τη μητέρα μου, την οικογένεια της αδερφής μου. Είμαστε μια δεμένη οικογένεια, η αγάπη και η υποστήριξη πέρασαν από τους γονείς μου σε εμένα και την αδερφή και από εμάς στα παιδιά μας, και αυτό είναι το πιο γερό στήριγμά μου στη ζωή.

Με τους γιους σας κάνετε πολιτικές συζητήσεις;

Εννοείται! Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μιας και τα παιδιά μου μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον, όπου οι πολιτικές συζητήσεις ήταν καθημερινές, οι άνθρωποι που γνώριζαν ήταν και είναι πολιτικοποιημένοι, ενεργοί συμπολίτες μας σε κοινωνικά θέματα, δραστήριοι επαγγελματίες, καταξιωμένοι επιστήμονες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με πολιτική ματιά, σκέψη και δράση.

Τι αποκόμισαν τα παιδιά σας από αυτό;

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γιοι μου έμαθαν να ευαισθητοποιούνται νωρίς στα κοινωνικά ζητήματα, να συμμετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι, να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες προσκλήσεις της παγκόσμιας κοινωνίας, να μη μένουν αμέτοχοι, αδιάφοροι.

Δηλαδή έχουν αναπτύξει πολιτικό κριτήριο;

Βέβαια. Με παππού και μητέρα πολιτικούς, οι γιοι μου έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα οξυμμένο πολιτικό κριτήριο και επιχειρηματολογία και, πολλές φορές, δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσιάζουν οι τοποθετήσεις τους και «δανείζομαι» από τη φρεσκάδα της νεανικής τους άποψης.

Ως μητέρα είστε προστατευτική;

Η κοινή παραδοχή ότι τα παιδιά μας, όσο και αν μεγαλώσουν, είναι πάντα τα παιδιά μας ισχύει, φυσικά, και στη δική μου φιλοσοφία και εμπειρία από τη μητρότητα.

Ακόμα και σήμερα, που οι γιοι σας είναι πλέον μεγάλοι και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί;

Ακόμα και σήμερα, που οι γιοι μου είναι πια μεγάλοι, και μάλιστα ο ένας έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και μου έχει χαρίσει μια εγγονή 2 ετών και έναν εγγονό 3 μηνών, ακόμα και σήμερα θα μιλήσω στα παιδιά μου με την ίδια ανησυχία και το ίδιο ενδιαφέρον για την υγεία τους, την επαγγελματική τους πορεία, θα μοιραστώ τους προβληματισμούς τους και, όσο μου επιτρέψουν, τις αγωνίες τους, τις σκέψεις τους, τις διαδρομές τους προς τη λήψη αποφάσεων.

Δίνετε την αίσθηση πως είστε ακούραστη, γιατί πάντοτε βρίσκεστε εν κινήσει.

Φυσικά και κουράζομαι, όπως όλοι οι άνθρωποι και εγώ, έχω συγκεκριμένες αντοχές, όρια, ανάγκες. Μιλώ πολύ ειλικρινά, όμως, όταν σας λέω ότι αυτό που εισπράττω από την ενασχόλησή μου με την πολιτική μού δίνει τόση ενέργεια, δύναμη και ώθηση για να καταβάλω ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να δώσω ακόμα κάτι από αυτό που και εγώ, καθημερινά, ανακαλύπτω για τον εαυτό μου.

Έστω αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, πώς χαλαρώνετε; Έχετε κάποιο χόμπι;

Αν θεωρήσουμε ως χόμπι κάθε συνήθεια που την επιλέγουμε γιατί μας ευχαριστεί και απολαμβάνουμε τα οφέλη της, καλλιεργεί την ψυχή και τον νου μας, μας βοηθά να διατηρηθούμε υγιείς, να έχουμε θετική ψυχολογία και να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας, θα έλεγα ότι το δικό μου αγαπημένο χόμπι είναι η παρέα με φίλους παλιούς, η γνωριμία με φίλους νέους, η συναναστροφή με τον κόσμο, η ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων, αυτή η «ζύμωση» που πάντα βγάζει κάτι καλό και κάνει τα πράγματα να πηγαίνουν παραπέρα.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο