«Παρών» για τις εκλογές του 2023 δηλώνει, μιλώντας στο «Π», ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Ο δήμαρχος αναπτύσσει, επίσης, τον προγραμματισμό του τόσο για τα έργα όσο και για τον πολιτισμό.

Με τη συμπλήρωση, σε μικρό χρονικό διάστημα, των δύο πρώτων ετών της δημοτικής περιόδου, ποιοι στόχοι σας έχουν υλοποιηθεί;

Ο πρώτος μεγάλος στόχος και ταυτόχρονα επιτακτική ανάγκη ήταν η τακτοποίηση δανειακών υποχρεώσεων πολλών ετών. Καταφέραμε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις να διαγράψουμε από τις πλάτες των Μαρουσιωτών δεκάδες εκατομμύρια χρεών και σε μία από αυτές με ταυτόχρονη διευθέτηση ιδιόκτητων και κοινόχρηστων χώρων (περιοχή Ήλιδας) προς οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος δήμου και δημοτών.

Δεύτερος σημαντικός στόχος που προέκυψε λόγω των συγκυριών ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο δήμος μας κατάφερε να προασπίσει, με σειρά ενεργειών, πρωτίστως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και παράλληλα να δημιουργήσει το περιβάλλον ασφάλειας σε όλους τους δημοτικούς χώρους, σχολεία, δημοτική συγκοινωνία κ.ά.

Tην περίοδο της πανδημίας δεν υστερήσαμε σε έργα και αξίζουν αναφοράς τα εξής:

·        Υλοποίηση του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής, που προϋπέθετε τη δημιουργία παραρτημάτων νηπιαγωγείων σε επτά κομβικά σημεία στην πόλη μας, φιλοξενώντας τα νήπια και προνήπια Μαρουσιωτάκια σε σύγχρονες αίθουσες.

·        Προμήθεια τριών ολοκαίνουργιων λεωφορείων νέας τεχνολογίας για τη Δημοτική Συγκοινωνία καθώς και ενός καλαθοφόρου, αλλά και έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια 23 οχημάτων έργου, όπως απορριμματοφόρα, φορτηγά, σάρωθρα, επιβατηγά κ.ά.

·        Βιοκλιματική ανάπλαση και ανακατασκευή παρακείμενων οδών της Πλατείας Ηρώων.

·        Ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Σουρή και Βασ. Όλγας, για πολιτιστικές δραστηριότητες.

·        Ανάπλαση σε σύγχρονη πλατεία του κοινόχρηστου χώρου (ΚΧ 9760) επί της οδού Αγ. Αθανασίου (παλαιό αμαξοστάσιο).

·        Διάνοιξη της οδού Αρετής-Καλαμά, καθέτου της Μεσογείων.

·        Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου 15 στρεμμάτων επί της οδού Πρωταγόρα (Αγ. Θωμάς) και μετατροπή σε πρότυπο χώρο πρασίνου.

·        Έναρξη ανακατασκευής όλων των ανοικτών αθλητικών χώρων.

·        Προώθηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

·        Έναρξη ενεργειακών αναβαθμίσεων σχολικών κτιρίων και μουσείων.

·        Έναρξη για την προμήθεια και την τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών.

·        Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.

·        Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες.

·        Ένταξη δύο έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: α) Κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στο Νέο Τέρμα Αμαρουσίου, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ και β) επέκταση και κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

·        Ένταξη στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αμαρουσίου».

·        Έγκριση από το Πράσινο Ταμείο της χρηματοδότησης 556.000 ευρώ για την αποκατάσταση-αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου «Βίλα Λουμίδη».

·        Ένταξη στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του έργου κατασκευής του Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του ΣΒΑΠ, του οποίου ο Δήμος Αμαρουσίου είναι μέλος.

·        Ένταξη του Δήμου Αμαρουσίου σε πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

·        Έναρξη της αναβάθμισης της υπηρεσίας «Γραμμή Δημότη».

Ακόμη, το 2020:

·        Επιλύσαμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολύ σύντομα στο νέο σχέδιο πόλης θα ξεκινήσουν να εντάσσονται «ξεχασμένες» περιοχές του Αμαρουσίου. Για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε η μεταγραφή της πράξης εφαρμογής της περιοχής «Κάτω Σωρός-Τύμβος-Μαρμαράδικα» για την αξιοποίηση των ακίνητων και την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.

·        Θέσαμε τις βάσεις εκσυγχρονισμού του δήμου, με παρεμβάσεις στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

·        Δρομολογήσαμε τις ενέργειες για τις μεγάλες παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες όπως διάνοιξη της Λ. Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό, υπογειοποίηση τμήματος της Κηφισίας στο ύψος της οδού Πεντέλης κ.ά.

·        Θέσαμε σε εφαρμογή προγραμματική σύμβαση με το Σικιαρίδειο Ίδρυμα για τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

·        Διοργανώσαμε πληθώρα ειδικών κοινωνικών δράσεων, πέρα των όσων πολλών εκτελεί καθημερινά ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, όπως εθελοντική αιμοδοσία, ΤΕΒΑ, συνδρομή σε συμπολίτες άλλων δήμων της Ελλάδας ή/και άλλων χωρών κ.ά.

Τέλος, στους στόχους που πετύχαμε εντάσσεται και η καθημερινή μάχη για την καθαριότητα και τη συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου. Βελτιώσαμε σαφέστατα το περιβάλλον, όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Μαρούσι.

Στο επίπεδο της επαφής μας με τους δημότες μας, εδραιώσαμε νέα σχέση αμφίδρομου διαλόγου ανεξαιρέτως με όλους, συλλόγους και τους πολίτες.

Τι προγραμματίζετε για το μέλλον;

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το 2021 και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας μέχρι το 2023 έρχονται να δώσουν απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά αναφέρουμε έργα και ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή στο Μαρούσι περισσότερο πράσινη, ασφαλή και όμορφη, με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποχέτευσης, οδοποιίας, κτιριακών υποδομών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και πολλών νέων υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση σε μία ψηφιακή αλλά και οικολογική εποχή.

Είναι στις επιδιώξεις σας να διεκδικήσετε εκ νέου τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου το 2023;

Ναι, το 2023 θα είμαι παρών στις εξελίξεις της πόλης μας, έχοντας στο πλευρό μία ισχυρή δημοτική παράταξη, με παρακαταθήκη το πλούσιο έργο μας και με στόχο τον μετασχηματισμό του Αμαρουσίου σε ένα υπερσύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο.

Παρουσιάσατε προσφάτως το Φεστιβάλ 2021 και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα υπαίθριων παραστάσεων. Τι περιλαμβάνουν; Αποτελεί ο πολιτισμός βασικό πυλώνα της διοίκησής σας;

Είναι σαφές πως για εμάς ο πολιτισμός συνιστά όχι μόνο μέσο ψυχαγωγίας αλλά και τρόπο ζωής, αν υπολογίσει κανείς ότι χιλιάδες μαθητές παρακολουθούν κάθε χρόνο τα πολιτιστικά μας τμήματα. Αυτό το καλοκαίρι φροντίσαμε να είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Πέρα του καθιερωμένου φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα από 1 έως 19 Ιουλίου στο Αίθριο Θέατρο (Λ. Κηφισίας 219) με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και νέων καλλιτεχνών, επιπλέον πολλές παραστάσεις (σινεμά, θέατρο, μουσική) διεξάγονται στους πολιτιστικούς χώρους αλλά και τις πλατείες του Αμαρουσίου από τις 25 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Μετατρέπονται όλες οι γειτονιές σε κύτταρα τέχνης και δημιουργίας, ικανοποιώντας και εκφράζοντας κάθε ηλικία και προτίμηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά στο site του δήμου μας, https://maroussi.gr.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο