Για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας έκανε λόγο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την ανάκτηση των δυο πινάκων που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την διαχείριση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. όλα αυτά τα χρόνια και απένειμε συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Βρέθηκε Έλληνας να στερήσει τον πίνακα του Πικάσο- Βρέθηκαν Έλληνες να τον επαναφέρουν», ενώ δήλωσε ότι επικρατεί έντονη χαρά και συγκίνηση για αυτή τη μεγάλη μέρα διότι ο πίνακας αυτός ήταν αφιερωμένος από τον Ισπανό καλλιτέχνη στην χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Παράλληλα έστειλε το προσωπικό του μήνυμα: «Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της πατρίδας μας να βρουν τη φυσική τους θέση και να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Στη συνέχεια πηρε τον λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία εστίασε στη σημασία της ανάκτησης του πίνακα του Πικάσο για την Εθνική Πινακοθήκη: «Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού»

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο δράστης για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πονακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους. Είχε μελετήσει μέχρι και τις κάμερες αλλά και το πως χωρίζονταν οι χώροι.

Ο δράστης σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι οικοδόμος 49 ετών και αυτό όπως εξήγησαν τον βοήθησε στην διάρρηξη την οποία έκανε μόνος του. Πήγε στην Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021 με το Μετρό και αφού έβαλε τα έργα σε έναν σάκο τον πέταξε στην τουαλέτα.

Το τρίτο έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση το πέταξε στην τουαλέτα και θεωρούσε πως το κατέστρεψε.

Επίσης, η επιλογή των έργων είναι τυχαία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και ο δράστης επισκεπτόταν πολύ συχνά την Βρετανία και την Ολλανδία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πάθος με τα έργα τέχνης και ήθελε να τα έχει σπίτι του.

Τα είχε κρύψει σε μια ρεματιά στον Κουβαρά και όπως υποστηρίζει ο ίδιος το είχε βάρος στην συνείδησή του.

Τα έργα τέχνης του Πικάσο, του Μοντριάν και του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) ήταν κρυμμένα στην κρύπτη μέσα στην τουαλέτα και ποτέ δεν βγήκαν στο εξωτερικό. Τα έργα τέχνης τα είχε συσκευάσει και τα μετέφερε στην ρεματιά μετά από κάποια δημοσιεύματα καθώς φοβήθηκε.

Ο συγκεκριμένος άνδρας 49 ετών είναι χωρισμένος με δυο παιδιά και είχε φίλους στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για κλοπές σε καταστήματα.