Στα θετικά των προνομίων για τους εμβολιασμένους μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και αναφέρθηκε στα θετικά των προνομίων για τους εμβολιασμένους, ενώ παράλληλα σήμανε συναγερμό και για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο MEGA απάντησε σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαρισυτικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81».

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας από τις 15 Ιουλίου. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες ελευθερίες ως «ανταμοιβή» για την υπεύθυνη στάση που έδειξαν.

Ο κ.Εξαδάχτυλος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να στερούνται κάποιες ελευθερίες.

«Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί προβλήματα.

«Τέλη Αυγούστου θα φτάσουμε στο 70%»
Ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε και για την πορεία των εμβολιασμών. Υποστήριξε ότι ο ρυθμός δεν πρέπει να μειωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αν όλα πάνε καλά προς το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να έχουμε φτάσει ένα ποσοστό της τάξης του 70%.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

«Από σοβαρό νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο.», υπογράμμισε.