«Βρισκόμαστε σε ένα τόσο κρίσιμο και απαιτητικό σταυροδρόμι από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβολές που συντελούνται, και θα πρέπει να πάρουμε γενναίες και τολμηρές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που θέλουμε» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΔΔΑ, Παρασκευή Δραμαλιώτη, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για την στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2021-2023.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο εθνικός στρατηγικός φορέας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι η Σχολή της Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και το Κέντρο Καινοτομίας που διαθέτει και «μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να προετοιμάσουμε τα νέα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του δημόσιου τομέα μας». Τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα που απασχολεί είναι «η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη πλέον αλλάζουν κυριολεκτικά το πεδίο της εργασίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης».

«Αν ο δημόσιος τομέας δεν καταφέρει πολύ γρήγορα να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, θα είναι ένας απαρχαιωμένος μηχανισμός» παρατήρησε ο υπουργός και χαρακτήρισε ως «απολύτως δικαιωμένη την επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού που σκέφτηκε και εργάσθηκε για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού επιτελικού κράτους».

Σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο για το ΕΚΔΔΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αναβάθμισής του και τόνισε πως σε αυτές εντάσσονται οι συνεργασίες με καθηγητές υψηλού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση. Παράλληλα, ανέφερε πως προχωρά η επιμόρφωση χιλιάδων υπαλλήλων στο επίπεδο των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Microsoft. Στόχος μας, είπε, είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην δημόσια διοίκηση «ταλέντα», αλλά και να έχουμε εργαζόμενους με ευρύτερους ορίζοντες και εμπειρίες. Και σ’ αυτό θα βοηθήσει η ανάπτυξη ενός συστήματος ανταλλαγής υπαλλήλων μεσαίου βεληνεκούς, ένα Erasmus της δημόσιας διοίκησης που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός ενημέρωσε την επιτροπή, πως το ΕΚΔΔΑ είναι έτοιμο να ξεκινήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους συμβούλους ακεραιότητος.

Όπως είπε, δουλεύουμε ήδη το Προεδρικό Διάταγμα για τη προστασία των δεδομένων στην τηλεργασία στον δημόσιο τομέα. Το Προεδρικό Διάταγμα για τους κλάδους βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Από πλευράς ανθρωπίνου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί στην επιτροπή για κοινοβουλευτική διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση. Σε νομοθετικό επίπεδο, μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές, θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των λόμπι. Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση θα είναι το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης των οργανικών δομών στην προοπτική της στοχοθεσίας στις οργανικές μονάδες και της σύνδεσής της με ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως η εφαρμογή του νόμου περί επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο, έχει ξεκινήσει από το ΑΣΕΠ, απλά υπάρχει μια προτεροποίηση, γιατί αυτή την στιγμή είναι 60 οι φορείς που έχουν ζητήσει να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ο ίδιος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πριν τις αρχές Αυγούστου, να συγκληθεί και πάλι η επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να παρουσιάσει την εκστρατεία και κατά το περιεχόμενό της και κατά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή σε μέσα της καμπάνιας ενημέρωσης για την ψήφο των των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού, προκειμένου να είναι όλα «πεντακάθαρα και διαφανή».

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Παρασκευή Δραμαλιώτη, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο, ανέφερε πως αυτό εστιάζεται στις 3 κομβικές διευθύνσεις του Κέντρου που είναι η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Καινοτομίας, με αλλαγές που γίνονται στον σχεδιασμό νέων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων αλλά και σημαντικών συνεργασιών που αναπτύσσονται. Το όραμά μας, είπε, είναι «να αναδείξουμε το Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε θύλακα αριστείας και μετασχηματισμού».

«Αδήριτη η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο δημόσιος τομέας για χρόνια θεωρούνταν ο ‘μεγάλος ασθενής’, σήμερα – ίσως περισσότερο από ποτέ – είναι αναγκαίος ο συγχρονισμός του με τις απαιτήσεις μιας εποχής που εξελίσσεται ραγδαία, λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «οι φορείς που αναλαμβάνουν την επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών επιτελούν κομβικό ρόλο. Την αποστολή αυτή καλείται να φέρει σε πέρας το ΕΚΔΔΑ, με την προσφορά του στην εκπαίδευση των στελεχών της διοίκησης, αλλά και στην, αδίκως παρεξηγημένη από κάποιους, αξιολόγηση των δομών, προγραμμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, από την δική του πλευρά παρατήρησε πως «ωραίες είναι οι διακηρύξεις, αλλά καλό είναι να κοιτάζουμε την εφαρμοσμένη πολιτική. Οι απευθείας τοποθετήσεις προϊσταμένων και οι κομματικοί διορισμοί μετακλητών σε χώρους που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δείχνουν την αλήθεια των λόγων της κυβέρνησης, ή ότι άλλα λέτε και άλλα πιστεύετε».

Ο κ. Ζαχαριάδης αναρωτήθηκε γιατί η επιμόρφωση των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει καθυστερήσει δύο χρόνια, και επέκρινε την απόφαση να αλλάξει λίγο πριν γίνει ο διαγωνισμός, η ύλη των εξετάσεων για την εισαγωγή της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης αναρωτήθηκε εάν θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή ο νόμος περί επιλογής διοικήσεων νομικών προσώπων του Δημοσίου, ή θα συνεχίσουν να διορίζονται κομματικά στελέχη.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, είπε πως «εμείς σε αυτή την προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και όλοι θα πρέπει να είμαστε πολύ ανοιχτοί σε σκέψεις, αντιλήψεις, αλλά και συνθέσεις». Ζήτησε να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων, εάν το ΕΚΔΔΑ θα τρέξει τα προγράμματα εκπαίδευσης των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Τι διάρκεια θα έχουν αυτά, τι μαθήματα θα περιλαμβάνουν; Ποιοι θα τα διδάξουν; Το θέμα δεσμεύτηκε να εξετάσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε πως το κόμμα του έχει μία εντελώς διαφορετική αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση, καθώς αυτή σήμερα υπηρετεί τους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εμείς, είπε, παρακολουθούμε τη δραστηριότητα και του ΕΚΔΔΑ και του ΕΣΔΔΑ και του ΕΤΕΚ από την αρχή της ίδρυσής τους και διαπιστώνουμε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην πειθάρχηση και εκπαίδευση των υπαλλήλων και της κοινωνίας στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη και εξέλιξή της. Τα αντικείμενα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, ανέφερε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων. Δεν υποτιμούμε, είπε, τις πραγματικές ανάγκες του προσωπικού του δημόσιου τομέα για εκπαίδευση, επιμόρφωση και εμβάθυνση των γνώσεων του, αλλά εσείς τις μετατρέπετε και αυτές σε ένα στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων, δημιουργώντας έριδες μεταξύ τους.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί ότι η δημόσια διοίκηση είναι παραπάνω από απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί. Ο ίδιος αναγνώρισε πως το κατάλληλο εργαλείο είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – ζήτησε όμως τα σεμινάρια και οι επιμορφωτικές του δράσεις να είναι προσιτά σε όλους τους υπαλλήλους και όχι προνόμιο λίγων. Επίσης, να υπάρξουν συνεργασίες με επιμέρους υπουργεία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας επιμορφωτικού χαρακτήρα.