Ο «μίστερ-γκολ» της Αγγλίας, Ραχίμ Στέρλινγκ, άνοιξε το δρόμο και ο αρχηγός των «Τριών Λιονταριών», Χάσρι Κέιν, έδωσε την «χαριστική βολή» στην Γερμανία, στο μεγάλο ντέρμπι των «16» του Euro 2020.

Η Αγγλία ήταν η μεγάλη νικήτρια με 2-0 στο «Γουέμπλεϊ» και με πανηγυρικό τρόπο πήρε το «εισιτήριο» για τους προημιτελικούς, όπου αντιμετωπίζει την Ουκρανία.

Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι έκανε ότι ακριβώς στα ματς των ομίλων με Κροατία και Τσεχία, άνοιξε το σκορ στο 75ο λεπτό δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς στο «ναό του ποδοσφαίρου». Ήταν το τρίτο του γκολ στη διοργάνωση και το 15ο στα τελευταία 20 ματς με την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η Γερμανία, που είχε τις κλασικές ευκαιρίες στο ματς, με τον Βέρνερ στο πρώτο μέρος και τον Χάβερτς στο ξεκίνημα του δεύτερου (ο Πίκφορντ έδωσε την ομάδα του και στις δύο περιπτώσεις), έχασε ανεπανάληπτο τετ -α- τετ μετά το προβάδισμα της Αγγλίας για να ισοφαρίσει, όταν ο Μίλερ βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Πίκφορντ, αλλά πλάσαρε άουτ.

Και αμέσως μετά από σέντρα του Γκρίλις, ο οποίος από τη στιγμή της αλλαγής του άλλαξε την εικόνα των γηπεδούχων, ο Χάρι Κέιν με κεφαλιά στο 86΄ έδωσε το χαριστικό χτύπημα στα «πάντσερ», με το πρώτο του γκολ στο τουρνουά.
Διαιτητής: Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)
Κίτρινες: Ράις, Φίλιπς, Μαγκουάιρ – Γκίντερ, Γκόσενς
Κόκκινες: 

Οι συνθέσεις:

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Τρίπιερ, Ράις (88΄ Χέντερσον), Φίλιπς, Σο, Σακά (69΄ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Ρίντιγκερ, Χούμελς, Γκίντερ (87΄ Τσαν), Κίμιχ, Κρόος, Γκορέτσκα, Γκόσενς (88΄ Σανέ), Μίλερ (90΄+2 Μουσιάλα), Χάβερτς, Βέρνερ (69΄ Γκνάμπρι)

Σάουθγκεϊτ: «Αυτοί οι ποδοσφαιριστές συνεχίζουν να γράφουν ιστορία»

ΓΚΑΡΕΘ ΣΑΟΥΘΓΚΕΪΤ (προπονητής Αγγλίας): «Είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Η Αγγλία δεν κατάφερνε να νικήσει τη Γερμανία σε νοκ-άουτ παιχνίδι από τον τελικό εδώ (το 1966).

Δεν έχουμε παίξει σε έναν ημιτελικό μετά από προημιτελικό (σε διαδοχικά τουρνουά) από το 1968. Έτσι, αυτοί οι παίκτες συνεχίζουν να γράφουν ιστορία και έχουν την ευκαιρία ξανά – έχουμε πάει μόνο σε έναν ημιτελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έτσι, πάλι, έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Η ενέργεια ήταν απίστευτη στο γήπεδο, ώστε να μπορέσουμε να τους στείλουμε πίσω στο σπίτι με μια αίσθηση όπως απόψε, να τους ακούσω στο τέλος… Και να γνωρίζω ότι τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά, μπορούν να έχουν αυτή την απόλαυση που ξέρω ότι τους δώσαμε σήμερα, είναι πολύ ξεχωριστό».

Ο Ραχίμ (Στέρλινγκ) πρέπει να αποδεικνύει στους ανθρώπους, όλη την ώρα, ότι κάνουν λάθος. Είναι τεράστιος για εμάς εδώ και πάνω από τρία-τέσσερα χρόνια. Ξέρει ότι έχουμε πίστη σε αυτόν, έχουμε εμπιστοσύνη. Οι παραστάσεις του ήταν ηλεκτρικές».

ΓΙΟΑΧΙΜ ΛΕΒ (προπονητής Γερμανίας): «Είναι μια τεράστια απογοήτευση για όλους μας. Ελπίζαμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε αυτό το τουρνουά και η πίστη σε αυτήν την ομάδα ήταν μεγάλη. Σε αγώνες όπως αυτός, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσεις τις λίγες ευκαιρίες που έχεις. Ο Τίμο Βέρνερ και ο Τόμας Μίλερ, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να σκοράρουν στις ευκαιρίες τους, οπότε είναι πολύ άσχημα που μείναμε εκτός.

Μερικοί από αυτούς τους παίκτες θα βρίσκονται στην κορύφωσή τους το UEFA EURO 2024. Θα είναι πιο ώριμοι, πιο έμπειροι και πιο “αδίστακτοι”».

ΡΑΧΙΜ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ (σκόρερ Αγγλίας): «Γνωρίζαμε ότι χρειαζόμασταν μια μεγάλη απόδοση απέναντι σε μια δύσκολη ομάδα, και το κάναμε σήμερα. Το να το κάνεις για τη χώρα σου είναι πάντα ξεχωριστό. Γνωρίζαμε την ένταση που μπορούμε να παίξουμε, δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν πολλές ομάδες. Είχαμε ολόπλευρη, εξαιρετική ομαδική απόδοση».