Όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μια δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εντάσονται στην κατηγορία των ανεμβολίαστων. Όπως επεσήμανε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στον Ant1 την Παρασκευή 2 Ιουλίου, όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μία δόση δεν έχουν ολοκληρώσει την ανοσία τους και θα πρέπει να προστατευτούν. Επομένως όσα μέτρα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες ισχύουν και για αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος μετακινήσεις των πολιτών στα νησιά, καθώς πλέον η επιβίβαση στα πλοία δεν θα μπορεί να γίνεται απλά με ένα αρνητικό self test, εκτός και αν πρόκειται για ανήλικους. Αντίθετα θα απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε για τους ανεμβολίαστους και αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον εμβολιασμό τους, απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή rapid test.

Αναλυτικότερα,  για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα
  • Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πως θα μετακινούμαστε από νησί σε νησί
Τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούμαστε στα νησιά εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι για τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητο πλέον το rapid ή το self test.  «Η επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας κάνει μία αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και εκτίμηση του κοινωνικού κινδύνου. Προφανώς τα νησιά δέχονται αυτές τις μέρες μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Γι’ αυτό το λόγο μπαίνει και μια επιπλέον δέσμευση για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μέχρι και τη Δευτέρα μπορεί να πάει κάποιος σε μία δημόσια δομή και να κάνει το PCR test (μοριακό τεστ) για να ταξιδέψει».

Aναγκαία τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τα ταξίδια
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μετακινούμαστε από νησί σε νησί, σε περίπτωση μη εμβολιασμού, ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται τεστ αυτοδιάγνωσης (self test). Και όπως τόνισε αυτό το μέτρο θα εξεταστεί και για τις μετακινήσεις, το επόμενο διάστημα, και από νομό σε νομό καθώς και με άλλα μέσα μεταφοράς.

Για να ξεκινήσει όμως από το λιμάνι, πχ. του Πειραιά θα πρέπει κανείς να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για ταξίδι (πιστοποιητικό εμβολιασμού, green pass, μοριακό τεστ ή rapid). Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη η υποχρέωση διενέργειας self test ισχύει και όταν αλλάζεις νομό ή πας από ένα νησί σε ένα άλλο, που απέχει γεωγραφικά.