Στις ράγες εκκίνησης περνάει έργο για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμου. Με απόφασή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης στη διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου: «Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Όπως προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου, ανακαλείται η Υπουργική Απόφαση (του 2018) της δέσμευσης προϋπολογισμού 400.637.000 ευρώ για τον προηγούμενο διαγωνισμό που αφορούσε τα δορυφορικά διόδια και αφετέρου εγκρίνεται η σύναψη σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου: «Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Να σημειωθεί ότι οι πόροι που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτό το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρεται. προβλέπει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα.

Το έργο αναπτύσσει έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στη λειτουργία τους. Το νέο σύστημα θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη χρέωση διοδίων και οι χρήστες θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κεφάλαιο”, ο προηγούμενος διαγωνισμός των δορυφορικών διοδίων ακυρώθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. και αφού είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού).

Ο εν λόγω διαγωνισμός, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε από το ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή της μειοδότριας κοινοπραξίας, καθώς κρίθηκε ότι και οι δύο προσφορές δεν κάλυπταν το σύνολο των απαιτήσεων του διαγωνισμού.