Μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου, στον Εθνικό Κήπο, συναντηθήκαμε με τη βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου και μας μίλησε για το πώς αποφάσισε να εμπλακεί με την πολιτική, για το πώς αισθάνθηκε την πρώτη φορά που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, καθώς και για τις πρωτιές αλλά και τις δυσκολίες στη ζωή της.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη των Πατρών τα τελευταία χρόνια είναι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Τι δράσεις έχετε αναλάβει;

Η Πάτρα και ολόκληρη η Αχαΐα έχουν όλα τα εχέγγυα για να πετύχουν κάθε φιλόδοξο στόχο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου δεν δικαιολογούν τη στασιμότητα στην οποία έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια. Εργάζομαι για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, προωθώντας συστηματικά και μεθοδικά την Αχαΐα ως επενδυτικό προορισμό σε αρμόδια υπουργεία και φορείς.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα πιο συγκεκριμένα;

Ήδη, προ ολίγων ημερών, είχαμε την επίσκεψη του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Enterprise Greece στην Πάτρα, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας, μια εξαιρετικά εξωστρεφή επένδυση που μπορεί να δημιουργήσει γύρω της ένα ολόκληρο οικοσύστημα ανάπτυξης. Στον Τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας και των Επαγγελμάτων Πληροφορικής υψηλών προδιαγραφών, όπως Data Center και Cloud Computing, είχαμε πρόσφατα συνάντηση εργασίας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για τον σχεδιασμό αντίστοιχων έργων. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Οι νέοι πολιτικοί οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στη περιοχή.

Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για την εκλογική σας περιφέρεια είναι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως θα είχε τελειώσει το έργο. Τι απαντάτε;

Είναι ξεκάθαρο πως, αν δεν είχε έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, το έργο θα είχε ήδη τελειώσει. Ευτυχώς για τη χώρα, έχουμε πλέον μια κυβέρνηση προσηλωμένη στον στόχο κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου. Αποτελεί προτεραιότητά μας και σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει το έργο.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πού δραστηριοποιηθήκατε πολιτικά για πρώτη φορά;

Πολιτικοποιημένη είμαι από τα μαθητικά μου χρόνια. Πάντοτε με ενδιέφερε η πολιτική, επίσημα όμως ασχολήθηκα όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο και έγινα μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας. Από τότε ξεκίνησε μια πολύ όμορφη πορεία, γεμάτη δράσεις και προσφορά.

Έχετε διατελέσει και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας…

Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή τα έξι χρόνια της προεδρίας μου στην ΟΝΝΕΔ Αχαΐας. Το να ηγείσαι της μεγαλύτερης κομματικής Νεολαίας και μάλιστα σε μια τόσο «δύσκολη» πολιτικά, για την Κεντροδεξιά, φιλελεύθερη παράταξη περιοχή, όπως η Αχαΐα, ήταν και μια τεράστια πρόκληση για εμένα. Όμως, έχω να θυμάμαι μόνο ωραίες και δημιουργικές στιγμές και τώρα νιώθω πληρότητα που κατάφερα να ανέβω ένα-ένα τα σκαλιά της πολιτικής.

Γνωρίζω πως δείχνετε πολύ μεγάλη ευαισθησία στο ζήτημα της υπογεννητικότητας και σε αυτό της υιοθεσίας. Για ποιον λόγο;

Ο λόγος είναι και βιωματικός αλλά κυρίως κοινωνικός και ανθρωπιστικός. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν σήμερα παιδάκια που δεν απολαμβάνουν την αποκλειστικότητα στην αγάπη και στη φροντίδα μιας οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες ζευγάρια που θα ήθελαν να τα φροντίζουν ή να τα υιοθετήσουν.

Οι διάφορες δομές κάνουν εξαιρετική δουλειά, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με μια οικογένεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι το δημογραφικό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αντιλαμβάνεται πλήρως και γι’ αυτό δημιούργησε το υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, ίσως στην πιο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά!

Πώς αντιμετωπίσατε το πρόσφατο ζήτημα με το συνέδριο υπογεννητικότητας, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία;

Είναι πολύ «λεπτό» ζήτημα, κα Καραβοκύρη, για να μπορεί κανείς να εκφράσει την άποψή του με λίγες λέξεις, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Προφανώς, η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Παράλληλα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται οι νέοι άνθρωποι για τα πραγματικά βιολογικά δεδομένα. Είναι λανθασμένο το μήνυμα πως, αν αποφασίσεις και όποτε αποφασίσεις, θα μπορείς να γεννήσεις ένα μωρό. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό και οι νέοι πρέπει να το γνωρίζουν. Συνέδρια υπογεννητικότητας έπρεπε να οργανώνονται εδώ και χρόνια και, προφανώς, να τα παρακολουθούν μόνο όσοι ενδιαφέρονται.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας από την είσοδό σας στη Βουλή;

Αν εξαιρέσετε τα ωράριά μου που δεν έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι πάντα εργαζόμουν πάρα πολλές ώρες την ημέρα, τίποτα άλλο δεν έχει μείνει το ίδιο. Τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, η οδοποιία, τα οικοδομικά έχουν δώσει, κατά ένα μεγάλο μέρος, τη θέση τους στο κοινοβουλευτικό έργο και στην κοινωνική προσφορά. Αξιοποιώ κάθε λεπτό της ημέρας μου και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν το επιθυμητό αποτέλεσμα φθάνει στους πολίτες της Αχαΐας, και όχι μόνο. Δεν θέλω να σταματήσω όμως να εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός, όσο δύσκολος και να είναι ο συνδυασμός.

 Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας;

Δεν κατάγομαι από πολιτική οικογένεια και δεν είχα ποτέ βιώματα γύρω από το Εθνικό Κοινοβούλιο. Άρα, όπως κάθε πολίτης που φτάνει να ανέβει στο βήμα της Βουλής, ένιωσα δέος και υπερηφάνεια. Έχει «βαριά» ιστορία αυτό το βήμα, έχουν μιλήσει «τεράστιες» πολιτικές προσωπικότητες από αυτό και, άρα, δεν γίνεται να μη διακατέχομαι από έντονα συναισθήματα, κάθε φορά που απευθύνομαι στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Δεδομένου λοιπόν ότι δεν κατάγεστε από πολιτική οικογένεια, η οικογένειά σας πώς αντιμετώπισε την επιλογή σας να εμπλακείτε ενεργά στην πολιτική;

Ασχολούμαι, όπως σας είπα, ενεργά με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια. Έτσι, η οικογένειά μου γνωρίζει την αγάπη μου για τα κοινά. Η αλήθεια είναι όμως ότι το βήμα προς το εθνικό Κοινοβούλιο η οικογένειά μου το δέχτηκε κάπως αμήχανα, δεδομένων των πολλών οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχα. Επειδή όμως κανείς μας δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά, πολύ γρήγορα όλη η οικογένεια στάθηκε στο πλευρό μου και με στήριξε στην επιλογή που έκανα.

Και ποιος από την οικογένειά σας ήταν τότε ο πιο θερμός υποστηρικτής σας στην απόφαση αυτή;

Τότε, πιο ένθερμος υποστηρικτής μου ήταν ο αείμνηστος πατέρας μου.

Και σήμερα ποιος είναι;

Τώρα, προσπαθώ να έχω όσο περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές μπορώ, κερδίζοντάς τους με το έργο μου και την αποτελεσματικότητά μου.

Ως νέα μητέρα, έχετε άγχη ή φοβίες για την κόρη σας και ποια είναι αυτά;

Έχω πολύ περισσότερα άγχη απ’ ό,τι φοβίες. Αγχώνομαι, όπως κάθε μαμά νομίζω, να μεγαλώσει η Πηνελόπη μου με σωστά εφόδια, να είναι ευτυχισμένη, να καταφέρουμε να την κάνουμε χρήσιμο και καλό άνθρωπο στην κοινωνία. Το να είσαι καλή μαμά δεν σπουδάζεται, και έτσι πολλές φορές νιώθω ανασφάλεια. Ευτυχώς, έχω το στήριγμά μου που είναι ο σύζυγός μου. Τις φοβίες μου δεν τις αφήνω να βγουν στην επιφάνεια, έτσι ώστε να μη γίνομαι καταπιεστική και να μην της στερώ οτιδήποτε θα φόβιζε εμένα. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά προσπαθώ.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για μια νέα μητέρα, σύζυγο, ελεύθερο επαγγελματία και πολιτικό, όπως είστε εσείς;

Επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, όχι, δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο. Αυτό είναι όμως επιλογή μου και δεν κάνω καμία δεύτερη σκέψη για το αν είναι η σωστή. Είμαι στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου και δεν θέλω να χάνω κανένα λεπτό. Είναι ευλογία να είσαι μητέρα και ταυτόχρονα δεν μπορεί μια σύγχρονη γυναίκα να έχει το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Όλα συνδυάζονται.

Άλλωστε και ως κυβέρνηση εργαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για κάθε σκληρά εργαζόμενο γονέα, με στοχευμένα νομοθετήματα, που συμβάλλουν στην εναρμόνιση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Από πού αντλείτε δύναμη στις δυσκολίες;

Στις δυσκολίες αντλώ δύναμη από την πίστη μου στον Θεό. Η πίστη μού έχει δώσει την δύναμη να ξεπερνάω κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζω στη ζωή μου. Επίσης, δύναμη αντλώ και από την οικογένειά μου και από τους στενούς φίλους μου, που βρίσκονται πάντοτε στο πλάι μου.

Όταν βρίσκεστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, θα ζητήσετε βοήθεια ή θα το περάσετε μόνη σας;

Ναι, θα ζητήσω βοήθεια όταν δυσκολεύομαι και, δόξα τω Θεώ, την παίρνω από ανθρώπους που με αγαπούν.

Πώς είναι μια τυπική ημέρα για εσάς; Πώς είναι το καθημερινό πρόγραμμά σας;

Το πρόγραμμά μου αλλάζει συνεχώς και εξαρτάται κατά βάση από το αν βρίσκομαι στην Πάτρα ή στην Αθήνα. Η μόνη σταθερή ρουτίνα είναι το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί, για να ετοιμάσω την κόρη μου για το σχολείο της. Από εκεί και πέρα, καμία μέρα δεν είναι ίδια με τις άλλες, αν και όλες έχουν ασταμάτητη δράση και πολλές δραστηριότητες. Και βέβαια, αν δεν νυχτώσει, δεν βρίσκω λόγο να σταματήσω και να χαλαρώσω. Στην Αθήνα, όταν βρίσκομαι κι έχω κοινοβουλευτικό έργο, οι ρυθμοί είναι λίγο διαφορετικοί, όμως και εκεί το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό και διαρκεί μέχρι αργά. Αργά το βράδυ χαλαρώνω, είτε με φίλους είτε με την οικογένεια στο σπίτι.

Όταν καλείτε τους φίλους σας στο σπίτι σας, μαγειρεύετε εσείς;

Ασφαλώς, μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και μάλιστα η μαγειρική είναι αγχολυτική για εμένα, διότι με χαλαρώνει ύστερα από μια πιεστική ημέρα.

Εκτός από τη μαγειρική, τι άλλο μπορεί να σας αποσυμπιέσει ύστερα από μια κουραστική ημέρα;

Μια αγκαλιά της κόρης μου με χαλαρώνει όσο τίποτα άλλο. Κάθομαι και συζητάω μαζί της και πραγματικά δεν σκέφτομαι κανένα άλλο θέμα. Ένα φιλί της είναι το απόλυτο χαλαρωτικό και μπορεί να μου διώξει όλη την πίεση, το άγχος και την κούραση της ημέρας. Έχει μοναδική δύναμη.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο