Στα έργα που προγραμματίζονται αλλά και που έχουν υλοποιηθεί στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δημόπουλος, μιλώντας στο «Π». Επίσης, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο Πεδίον του Άρεως, τονίζοντας πως «είναι το μεγάλο μας στοίχημα ως Περιφέρεια Αττικής και Π.Ε. Κεντρικού Τομέα».

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη στην Αντιπεριφέρεια Κεντρικού Τομέα Αθήνας και ποια δρομολογούνται;

Από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του αθλητισμού και την κοινωνική αλληλεγγύη, τις προτεραιότητες δηλαδή που έχει θέσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Διεξάγουμε πολλά και πολύμορφα έργα σε όλους τους δήμους του Κεντρικού Τομέα. Ολοκληρώσαμε την ασφαλτόστρωση και την αποκατάσταση του οδοστρώματος πολλών κεντρικών οδικών αρτηριών που ανήκουν στη δικαιοδοσία μας, αποκαθιστούμε ιστορικές πλατείες που είχαν παραμεληθεί, όπως του Αγ. Παντελεήμονα, προχωρήσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοτικών κτιρίων σε πολλούς δήμους. Καθαρίζουμε τα ρέματα, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πλημμύρας και υπερπολλαπλασιασμού κουνουπιών, εκπονούμε σχέδια πυροπροστασίας των πνευμόνων πρασίνου της Αττικής, όπως τα Τουρκοβούνια, και διεξάγουμε αυτοψίες στα επικίνδυνα σημεία.

Επιπλέον, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, χώρων συνάντησης των νέων μας. Κατασκευάζουμε μόνιμο αποχετευτικό δίκτυο σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν είχαν. Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό, συνδιοργανώνοντας με τους δήμους ποιοτικές παραστάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για τους πολίτες και χρηματοδοτούμε την ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων της Αθήνας, με αλλαγή χρήσης σε πολλά από αυτά. Επικουρούμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρουν έργο και κάνουμε διανομές τροφίμων και απαραιτήτων ειδών σε άπορους συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει γειτονιά που δεν έχει δει κάποιας μορφής αλλαγή προς το καλύτερο μέσα στην περίοδο αυτή!

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Κεντρικού Τομέα Αθήνας και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Δύναμη και συγκριτικό πλεονέκτημα του Κεντρικού Τομέα είναι η συγκέντρωση σε αυτόν κρίσιμης μάζας ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, κυβερνητικών δομών, οικονομικών θεσμών, εμπορικών καταστημάτων, υπηρεσιών, χώρων πολιτισμού και φυσικά η μεγάλη οικονομική συνεισφορά του στο Εθνικό ΑΕΠ. Ο Κεντρικός Τομέας είναι η εμπορική, οικονομική, διοικητική και γνωσιακή καρδιά της χώρας και εντούτοις έχει ακόμα πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την οικονομική ζωή, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, όσο περισσότερο μπορούμε, να άρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να προσφέρουμε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων και να δώσουμε τη δυνατότητα περαιτέρω χρήσης των πολλών και πολυδιάστατων πόρων της Π.Ε. και των 8 δήμων που την αποτελούν. Καθότι η Αθήνα είναι και το τουριστικό κέντρο της χώρας, υποδεχόμενη κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, βλέπουμε τον τουρισμό ως δρόμο ανάπτυξης και προσφέρουμε νέες δυνατότητες, με επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.

Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας σε σχέση με τον κορονοϊό; Πώς συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην ανάσχεση της κρίσης;

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι η πιο πυκνοκατοικημένη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και μέρος με μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα καθημερινά. Είναι λογικό ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στο «κόκκινο» όσον αφορά τον Covid-19. Η Περιφέρεια Αττικής, με τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, που ως ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, πρωτοστάτησε στην προστασία από την πανδημία. Διεξάγουμε κάθε εβδομάδα χιλιάδες rapid tests σε όλους τους πολίτες που το επιθυμούν, σε μέρη που αυτοί συγκεντρώνονται, σε λαϊκές αγορές, σε δημόσιους χώρους, σε πάρκα. Δωρίσαμε μεγάλες ποσότητες υγειονομικού υλικού σε δομές κοινωνικής προστασίας, όπως γηροκομεία και ιδρύματα αποκατάστασης, όπου επίσης διεξάγουμε tests. Μεριμνούμε για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Και το πιο σημαντικό από όλα, με ένα μεγάλο πρόγραμμα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλίσαμε με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας τα 11 μεγάλα νοσοκομεία του Κεντρικού Τομέα, που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες.

Πεδίον του Άρεως. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αθήνα. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και ποιες αναμένεται να γίνουν από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το κέντρο της πρωτεύουσας;

Το Πεδίον του Άρεως είναι το μεγάλο μας στοίχημα ως Περιφέρεια Αττικής και Π.Ε. Κεντρικού Τομέα. Είναι το πάρκο στην καρδιά της Αθήνας, ένας χώρος που έχουμε ανάγκη να λειτουργεί με ασφάλεια, με χώρους πρασίνου και με άνεση. Να είναι το κέντρο του ομαδικού και ατομικού αθλητισμού στην πόλη, αλλά και ο χώρος περιπάτου για τις οικογένειες, ο χώρος που θα μαζεύονται παρέες! Θέλουμε να είναι το πάρκο της Αθήνας! Γι’ αυτό έχουμε προωθήσει μια σειρά έργων: Ολοκληρώσαμε την ανακατασκευή του σιντριβανιού της πλατείας Οικονομίδη, προχωρήσαμε σε συντήρηση όλων των παιδικών χαρών του πάρκου, αντικαταστήσαμε τα φθαρμένα εξαρτήματα και παιχνίδια που αποτελούσαν κίνδυνο και τοποθετήσαμε νέα, ενώ, φυσικά, συνεχίζουμε σε τακτική βάση τη συντήρηση των αγαλμάτων και των μνημείων των ηρώων του 1821 που βρίσκονται μέσα στο πάρκο και τα αποκαθιστούμε άμεσα, μετά από βανδαλισμούς που διεξάγονται κατά καιρούς.

Παράλληλα, στα έργα που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο περιλαμβάνονται η σύνταξη φυτοτεχνικής και δασικής μελέτης για το Πεδίον του Άρεως και η σύνταξη πλήρους διαχειριστικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη του λόφου Φινοπούλου, για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα της ανάδειξης!

Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πώς οραματίζεστε την Αντιπεριφέρεια Κεντρικού Τομέα της Αθήνας στο τέλος αυτής της περιφερειακής περιόδου;

Οι στόχοι μας είναι αυτοί που έχουμε θέσει από την αρχή και βασίζονται στις προτεραιότητες που ο περιφερειάρχης μας, ο Γιώργος Πατούλης, έχει ορίσει συνολικά για την Αττική. Θέλουμε μια Π.Ε. σύγχρονη, δυναμική, καινοτόμα, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο τους πόρους και τις δυνατότητές της και θα προσφέρει ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες της. Μια Π.Ε. με σύγχρονες υποδομές, με χώρους άθλησης για όλους, με κοινωνική αλληλεγγύη, με ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος και περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών ροών. Τον Κεντρικό Τομέα που είναι έτοιμος για τις προκλήσεις του μέλλοντος!

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο