Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του αναφορικά με την παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, παράλληλα με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα», ενώ εκτίμησε ότι το νέο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως είπε, ο εμβολιασμός είναι το απόλυτο όπλο κατά της πανδημίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα καθώς χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη ανοσίας, μετά την ολοκλήρωση των δόσεων. Γι’ αυτό, τόνισε, είναι ανάγκη ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα γνωρίζουμε από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού και πολύ καλό πλύσιμο χεριών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να «τρέξει» καμπάνια ευαισθητοποίησης του κόσμου, με τη συμμετοχή και των οικογενειακών γιατρών, ώστε να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας.

Τόνισε, τέλος ότι και η Εκκλησία θα πρέπει να απομονώσει τον μικρό αριθμό κληρικών που, με τη στάση τους, δυναμιτίζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού, παρά την επίσημη γραμμή της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και την αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλήρου.

Έναρξη εμβολιασμών από τις κινητές μονάδες
Στο μεταξύ, από το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις κινητές μονάδες, που το επόμενο διάστημα θα «σαρώσουν» από άκρη σε άκρη την Κρήτη και όλη την χώρα, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού, με δεδομένη την παρουσία της μετάλλαξης «Δέλτα».

Μετά το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη, σειρά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις κινητές ομάδες παίρνουν ο Ζαρός του δήμου Φαιστού και το Θραψανό του δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα εμβολιασμών από τις κινητές ομάδες καταρτίζεται από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους δήμους, τους Ιατρικούς Συλλόγους και άλλους φορείς.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν δηλώνουν στους κατά τόπους δήμους το όνομα και τον ΑΜΚΑ τους και οι κινητές μονάδες θα εμβολιάζουν τον κόσμο στις πλατείες ή σε άλλα σημεία.

Τα ποσοστά των εμβολιασμών στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου παραμένουν χαμηλά. Μέχρι χθες, 4 Ιουλίου, είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 223.218 πολίτες και συγκεκριμένα, 96.839 στο Ηράκλειο, 62.917 στα Χανιά, 35.394 στο Λασίθι και 28.068 στο Ρέθυμνο.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα αυξάνονται και παράλληλα και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου νοσηλεύονται σήμερα, Δευτέρα, 5 Ιουλίου, είκοσι έξι ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι πέντε είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.