Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ομάδες εργαζομένων, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και να μην χαθεί ο στόχος της ανοσίας μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τους υγειονομικούς, στο τραπέζι για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φαίνεται πως βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι κατατάσσονται στον στρατό.

Ωστόσο, όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν αν μην εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν από νοσοκομεία και δομές υγείας και φροντίδας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσει που δεν θα έχουν επαφές με το κοινό.

Με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, στο δεύτερο κύμα υποχρεωτικού εμβολιασμού (μέχρι και τον Οκτώβριο) είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικοί, αθλητές, όσοι κατατάσσονται στο στρατό, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με κριτήριο δηλαδή τις μαζικές επαφές.

Όπως σημείωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών την Πέμπτη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, προανήγγειλε ουσιαστικά την επίσπευση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλαιότερα είχε παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις για τον χειμώνα. «Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη.