Παρατηρητήριο πυροφύλαξης απέναντι σε πυρκαγιές εγκαινιάστηκε, στον Λόφο Αγίου Σωτήρος στην Παιανία, ενισχύοντας τη δυνατότητα ταχύτερης αντίδρασης σε περίπτωση φωτιάς.

Το παρατηρητήριο βρίσκεται εντός του Πειραϊκού Χωριού, στην Παιανία, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Πειραιώς. Θα μπορεί να εποπτεύει όλη την ανατολική πλευρά του Υμηττού, αλλά και ένα ευρύτερο τμήμα της περιοχής των Μεσογείων.

Η χρηματοδότηση έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών και εντάσσεται στον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα τα πυροφυλάκια στον Υμηττό θα τριπλασιαστούν (από 16 που είναι σήμερα, θα γίνουν 48), μέσω της ένταξης της σχετικής πρόταση του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε, όλα τα πυροφυλάκια θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και θα διαθέτουν κάμερες με υπέρυθρους αισθητήρες.

Στην τελετή παράδοσης, η οποία οργανώθηκε από τον ΣΠΑΥ, παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, καθώς και στελέχη Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.