Ανησυχία προκαλούν στη Θεσσαλονίκη οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα και με τις σχετικές μετρήσεις στα λύματα της πόλης το ιικό φορτίο έχει ανέβει κατά 133%.

«Αρχίζουμε και ανησυχούμε. Έχουμε την άσχημη εμπειρία και του περσινού καλοκαιριού, και τον τραγικό Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Την προηγούμενη Δευτέρα, προχθές, είχαμε αύξηση πάνω από 250% στα ενεργά κρούσματα. Αυτό συνάδει με τις αναλύσεις που κάνει το ΑΠΘ για το ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής η κατάσταση σε νοσηλεία είναι καλή. Τα κρούσματα δεν οδηγούνται σε νοσηλεία, δεν οδηγούνται σε ΜΕΘ», είπε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.


«Προφανώς η αύξηση οφείλεται στη διασκέδαση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, είναι γύρω στα 25. Μπορεί σε αυτές τις ηλικίες να έχουμε ενεργά κρούσματα χωρίς νοσηλεία, αλλά μπορεί από αυτές τις ηλικίες να μεταδοθεί ο ιός σε πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, μεγαλύτερης ηλικίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Φέτος έχουμε το τεράστιο δώρο που δεν είχαμε πέρυσι. Έχουμε το θείο δώρο του εμβολιασμού, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θέλει. Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί, πάει πολύ καλά στους εμβολιασμούς. Αλλά η ανοσία είναι κάτω από το 60%, οπότε έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας στους εμβολιασμούς. Έχουμε και τη φυσική ανοσία και ίσως για αυτό ακόμα δεν βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι μας, να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να έχουμε άσχημα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη.