Νύχτα θρίλερ πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, με τη πύρινη λαίλαπα να εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη από χθες το μεσημέρι.

Το μέτωπο παραμένει ενεργό μεταξύ των οικισμών Μυτιληνιοί – Βουρλιώτες – Κοκκάρι – Μαυρατζαίοι. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς, καθώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε δύσβατο σημείο με έντονο ανάγλυφο και πολλές χαράδρες, δυσκολεύοντας την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και οχήματα από ΟΤΑ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν ξανά τα εναέρια μέσα.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γεώργιος Στάντζος, ζήτησε «να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αργά το βράδυ έσπευσαν με Super Puma στη Σάμο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ παρατηρούνται και προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου.

Σε προληπτική εκκένωση δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος προχώρησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και η Αστυνομία.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Στη Σάμο μετέβη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, με Super Puma, για τον συντονισμό της δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν τις επόμενες ώρες, επιχειρούν αντιμετωπίζοντας πολλές διαφορετικές εστίες.
Σε γενική επιφυλακή τίθενται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ΠΕ.ΠΥ.Δ. της Επικράτειας

Σε δύσβατη περιοχή προς τη θέση Μάνα Κοκκαρίου καίει από τις 8 μ.μ τη Πέμπτη, η δασική πυρκαγιά στους Βουρλιώτες Σάμου. Οι ισχυροί άνεμοι συνέτειναν στη δημιουργία ισχυρού μετώπου στην περιοχή που είναι δύσκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Πέμπτης εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα κινητά κατοίκων των περιοχών Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Καμάρα, Μυτιληνιούς, Μαυρατζαίους για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Προληπτικά, μια και η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχεία και τρείς κατοικίες στη περιοχή Άγιος Φανούριος. Από αέρος επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα, ωστόσο η φορά των ανέμων ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (μεταξύ αυτών και το ρωσικό Beriev-200).  Συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου δόθηκε εντολή για εκκένωση του 95% των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή εξαιτίας του πυκνού καπνού.