«Η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας σε τουριστικούς προορισμούς. Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα» και πως πρώτη της προτεραιότητα είναι «η υγεία των πολιτών και δεν φοβόμαστε να πάρουμε δύσκολα μέτρα». Σε ό,τι αφορά δε, τη Μύκονο, «δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις απ’ ό,τι υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες».

Ο κ. Θεοχάρης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε το ναυάγιο της Ζακύνθου, σχολίασε σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό, ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας στους τουριστικούς προορισμούς δεν γίνεται τυχαία, αλλά με καθημερινή δουλειά. Είμαστε συνεχώς από πάνω και αξιολογούμε μια δυναμική κατάσταση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα». Σημείωσε ότι «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ και σε κανένα ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν εύκολο». Συνεργαζόμαστε, είπε, «με την γενική γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και όπου χρειάζεται βάζουμε κάθε εβδομάδα και περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας».

Ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο τουρισμός είναι η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, λέγοντας πως αυξήσεις κρουσμάτων έχουμε και στις ΗΠΑ και σε χώρες που, είτε είναι όλοι εμβολιασμένοι, όπως το Ισραήλ, ή έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ή ακόμα δεν είναι καν τουριστικές χώρες». Αύξηση κρουσμάτων, είπε, έχουμε «σε όλο τον πλανήτη» και «οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα, μια πανδημία μέσα στην πανδημία».

Ο ίδιος αναγνώρισε πως πραγματικά υπήρξε μια αδυναμία που εντοπίσθηκε το προηγούμενο διάστημα, στο «να μπορέσουμε να μεταφέρουμε μέσω της ακτοπλοΐας με ασφάλεια τους ανθρώπους που έβγαιναν θετικοί στα τεστ» και γι’ αυτό «ζητήσαμε από τους γιατρούς να μας προτείνουν μια μεθοδολογία – και πλέον το θεραπεύουμε, το διορθώνουμε».

Μιλώντας, όπως είπε, «τουριστικά και όχι πολιτικά», ανέφερε πως «ο κόσμος είναι αυτός που μας λέει ότι θέλει σωστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων», προσθέτοντας πως «οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας, όταν δεν βλέπουν την τήρηση μέτρων το επισημαίνουν σε αναρτήσεις τους σε διεθνείς ιστοσελίδες». Συνεπώς, τόνισε, «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα» και «αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Σχετικά με τα μέτρα στη Μύκονο, ο υπουργός είπε πως «δεν υπάρχουν ακυρώσεις στη Μύκονο, αυτό πρέπει να το πούμε. Ακυρώσεις υπάρχουν μόνο στη φαντασία όσων διαδίδουν ή γράφουν αυτά τα πράγματα. Και με την πρόεδρο των ξενοδόχων μίλησα και με επαγγελματίες του νησιού μίλησα και οι ακυρώσεις παραμένουν στο επίπεδο που ήταν και τις προηγούμενες ημέρες»