Η αντικατάσταση  των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκίνησε και επίσημα, και αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες της πυροσβεστικής μη επιχειρησιακές. Στην Κρήτη εγκαταλείπουν την υπηρεσία τους επτά πυροσβέστες.

Με διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος εγκαταλείπουν την υπηρεσία εφτά πυροσβέστες της ΕΜΑΚ στην Κρήτη που δεν εμβολιάστηκαν, όπως αναφέρει το Creta24.gr. Στη θέση τους έρχονται τρεις συνάδελφοί τους από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι πληρούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις το προσεχές διάστημα,

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου, με τον υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου «28550 Φ 215.2» και υπογραφή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Στέφανου Δ. Κολoκούρη.

Σύμφωνα με την απόφαση, «στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες».

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή

Το ΣτΕ απέρριψε πριν 20 μέρες την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ που ζητούσαν την αναστολή της διαταγής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού του Σώματος.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».