Μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη σειρά προκλητικών δηλώσεων και κινήσεων, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης μίλησαν, επίσης, και για τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά τις ανακοινώσεις του από το ψευδοκράτος όπου και βρίσκεται διευκρίνισε πως το 3,5% της πόλης η οποία ήταν στρατικοποιημένη περιοχή ανοίγει.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει. Για το Βαρώσι είπε πως το άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής δείχνει πόσο προσεκτικά η Τουρκία χειρίζεται το θέμα.

Η ανακοίνωση αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.

Για προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με την εξαγγελία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι.

Ο κ.Αναστασιάδης σημείωσε ότι «σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο, είναι απαράδεκτο και είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας». Πρόσθεσε ότι δεν έχει υπόψιν του «τι ακριβώς είτε εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε είπε ο κ. Ερντογάν» και θα απαντήσει όταν λάβει γνώσιν.

Ερωτηθείς για την αξίωση λύσης στη βάση δύο κρατών που Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτουν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «θα ήτο ευκολότερο και για μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας». «Συνεπώς δεν είναι ποιος θέτει τι ως προαπαιτούμενο δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι επιτέλους είναι τί είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου.