Την ώρα που οι ειδικοί απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η συγκεκριμένη ινδική παραλλαγή θα έχει επικρατήσει έναντι των άλλων στελεχών.

Γιατί η «Δ» αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η «Δ» έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες, λέγοντας ότι η διασπορά της εν λόγω μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κ.λπ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί», εξηγεί.

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», συμπλήρωσε

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δεν θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

Αναφορικά με τις δηλώσεις συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις», προσθέτοντας ότι ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει.

466 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα
Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στους αριθμούς των κρουσμάτων κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο 856 δειγμάτων, που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, εντοπίστηκαν 466 κρούσματα της Δέλτα. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί στην Κρήτη, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 80%.